ZGODOVINA

2014

Ustanovitev

Stranko je leta 2014 ustanovila prva predsednica vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek s takratnimi somišljeniki, ministri, poslanci in ostalimi ustanovnimi člani. Ti so v tedanji predsednici vlade videli osebo, ki je na slovenskem prizorišču naredila spremembo v načinu političnega delovanja in bila pri vodenju vlade zelo uspešna, saj je državo ubranila pred zloglasno »trojko« in jo rešila pred zanesljivim bankrotom.

Stranka Zavezništvo Alenke Bratušek (kratica: Zaab) je bila ustanovljena 31. maja 2014 na ustanovnem kongresu v Stari mestni elektrarni v Ljubljani, kjer se je zbralo 256 ustanovnih članov. Mag. Alenko Bratušek so soglasno izvolili za prvo predsednico nove stranke in podprli socialno-liberalni program stranke z imenom »Za sočutno in svobodomiselno Slovenijo«.

Za podpredsednike stranke so bili izvoljeni Maša Kociper, Peter Vilfan in dr. Robert Golob. Stranka Zaab je bila vpisana v register političnih strank z odločbo Ministrstva za notranje zadeve pod št. 2153-6/2014/2 z dne 4. 6. 2014. Ime je dobila z namenom združevanja, »zavezništva« sorodnih strank pri skupnem nastopu na državnozborskih volitvah, in je v imenu nosila tudi ime predsednice stranke, saj se je z njenim imenom povečala prepoznavnost stranke med volivci.

 

Državnozborske volitve 2014

 

Rezultat stranke
4,38 %, 38.293 glasov
4 poslanci

 

Zavezništvo Alenke Bratušek je na svojih prvih državnozborskih volitvah prejelo 4,38 % oziroma 38.293 glasov volivk in volivcev. V državni zbor so bili izvoljeni: mag. Alenka Bratušek, mag. Mirjam Bon Klanjšček, Jani Möderndorfer in Peter Vilfan. Zmagovalka volitev stranka SMC nas leta 2014 kljub temu, da smo bili člani iste politične skupine ALDE s podobnim programom, ni videla kot partnerico v koaliciji z levosredinsko vlado, zato smo kljub želji po sodelovanju ostali v opoziciji.

 

Lokalne volitve 2014

Stranka je nastopila tudi na prvih lokalnih volitvah, kjer smo dobili 2 svetnika in enega župana. Za župana je bil v občini Komen izvoljen Marko Bandelli.

 

Poslovno poročilo 2014

[PRENESI PDF]

2015

Izvoljena poslanca stranke Jani Möderndorfer in Peter Vilfan sta zaradi osebnih interesov prestopila v drugi dve poslanski skupini, članici takratne koalicije, SMC in Desus. S tem dejanjem sta onemogočila, da bi poslanska skupina Zaab še naprej delovala v Državnem zboru in tako zelo otežila delo stranke v Državnem zboru in delo stranke na splošno. Poslanki Zaab, mag. Alenka Bratušek in mag. Mirjam Bon Klanjšček, sta se povezali z dr. Bojanom Dobovškom in skupaj so ustanovili poslansko skupino Nepovezanih poslancev. Kasneje se jim je pridružil še poslanec Franc Laj. V tej poslanski skupini sta delovali do konca mandata.

 

Poslovno poročilo 2015

[PRENESI PDF]

2016

2. KONGRES STRANKE

Leta 2016 je v hotelu Mons potekal 2. kongres stranke. Na kongresu 21. maja 2016 smo spremenili ime stranke, in sicer smo iz imena izbrisali ime predsednice stranke. Naša stranka se je preimenovala iz Zavezništva Alenke Bratušek v Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov. Socialno liberalni program, ki smo ga zagovarjali, je ostal enak.

 

Poslovno poročilo 2016

[PRENESI PDF]

2017

3. KONGRES STRANKE

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je 7. oktobra leta 2017 potekal 3. kongres stranke. Pred začetkom kongresa smo izvedli večjo okroglo mizo z razpravo o uvedbi Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD), za katerega smo še vedno prepričani, da bi bilo zelo dobro, da bi ga vpeljali tudi v Sloveniji. Na tej okrogli mizi so poleg predstavnikov naše stranke sodelovali tudi strokovnjaki, ki to področje zelo dobro poznajo. Na kongresu smo zaradi prepoznavnosti stranke in priprav na državnozborske volitve ponovno spremenili ime stranke iz Zavezništva socialno-liberalnih demokratov v Stranko Alenke Bratušek. Edini razlog te spremembe je bila želja, da bi volivci lažje prepoznali stranko z našo predsednico, ki je imela na terenu veliko podpore.

 

Poslovno poročilo 2017

[PRENESI PDF]

2018

Državnozborske volitve 2018

 

Rezultat stranke
5,11 %, 45.492 glasov
5 poslancev

 

Stranka Alenke Bratušek je na svojih drugih državnozborskih volitvah, na katerih je sodelovala, svoj rezultat še izboljšala in prejela 5,11 % oziroma 45.492 glasov volivk in volivcev. To pomeni skoraj 17 % več kot leta 2014. Zaradi volilnega sistema, kot ga imamo, so bili v Državni zbor izvoljeni Marko Bandelli, Peter Jožef Česnik, Franc Kramar, Andrej Rajh in Vojko Starović.

 

Koalicija in vstop v 13. vlado Republike Slovenije

Vodstvo stranke je svetu stranke predlagalo vstop v koalicijo s še štirimi
koalicijskimi partnericami; LMŠ, SD, SMC in DESUS ter z zunanjo podporo
opozicijske stranke Levica.

 

Ob oblikovanju 13. slovenske vlade si je stranka SAB izborila tri ministrska mesta;

  • Ministrstvo za infrastrukturo,
  • Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko,
  • Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Predsednica stranke mag. Alenka Bratušek je postala podpredsednica Vlade Republike Slovenije in ministrica za infrastrukturo, Peter Jožef Česnik je postal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Marko Bandelli pa je postal minister za področje razvoja in evropske kohezijske politike. Po odstopu ministra Bandellija je resor prevzel dr. Iztok Purič, po njegovem odstopu pa dr. Angelika Mlinar. V Državnem zboru je Marka Bandellija po nastopu ministrske funkcije za čas ministrovanja nadomestil Andrej Šušmelj, Petra Jožefa Česnika pa Maša Kociper, ki je postala vodja poslanske skupine.

 

KONGRES STRANKE

Drugi volilni kongres stranke je bil 16. februarja 2019 v Stari mestni elektrarni v Ljubljani. Na 2. volilnem kongresu smo volili predsednico oz. predsednika, podpredsednice oz. podpredsednike in članice oz. člane sveta stranke. Edina kandidatka za predsednico stranke je bila mag. Alenka Bratušek, ki je bila tudi soglasno izvoljena. Za podpredsednike je predlagala dr. Iztoka Puriča, Tatjano Voj, Slavka Štermana in Mašo Kociper. Vsi so bili soglasno izvoljeni. Izvršni odbor je kongresu predlagal, da za člane sveta izvolijo Alenko Pavlič, Metoda Dragonjo, Sandija Markišića, Jerka Čehovina, Karmen Velikonjo, Andreja Šušmelja, Sanjo Ajanović Hovnik, Nino Petrič, Romana Jakiča, Bojana Arha, Tanjo Basle, Nevenko Ribič, Mirzeta Lukavačkića, Branka Đukića, Florjano von Pilpach, Aleksandara Tucovića, Simona Grleca, Olgo Belec, Maksa Ferka in Jerneja Pavliča. Vsi so bili soglasno potrjeni. Poleg izvolitve članov organov stranke je stranka v svoj statut dodala tudi možnost uporabe kratice SAB.

 

Lokalne volitve 2018

Stranka je nastopila tudi na drugih lokalnih volitvah od ustanovitve. Cilj je bil izboljšati rezultat iz prvih lokalnih volitev, kar nam je v neki meri tudi uspelo, saj smo dobili 7 svetnikov, na žalost pa tokrat nobenega župana.

 

Poslovno poročilo 2018

[PRENESI PDF]

2019

Evropske volitve 2019

 

Rezultat stranke
4,02 %, 19.369 glasov
0 poslancev
ANGELIKA MLINAR
15.311 preferenčnih glasov

 

V letu 2019 so bile na vrsti naše prve volitve za poslance v Evropskem parlamentu. Stranka SAB si je prizadevala, da na volitvah v EU parlament nastopimo na skupni ALDE listi, kjer bi stranke SAB, LMŠ in SMC nastopile skupaj in pokazale, da je tudi v Sloveniji sodelovanje liberalcev možno. Po odločni zavrnitvi stranke LMŠ za nastanek skupne liste smo se v stranki SAB odločili, da gremo na evropske volitve sami, s svojo listo, po en poslanski mandat. Za nosilko liste smo povabili nekdanjo evropsko poslanko dr. Angeliko Mlinar, ki je ta izziv sprejela. Na listi smo imeli še nekdanjega poslanca Andreja Šušmelja, državno sekretarko Olgo Belec, poslanca DZ Andreja Rajha, Đorđeta Beraka, državno sekretarko Nino Mauhler, Matejo Zupan in generalnega sekretarja Jerneja Pavliča. Nosilka liste in vsi kandidati so odlično izpeljali kampanjo in soočenja ter na volitvah 26. maja presegli nacionalni parlamentarni prag in prejeli 4,02 %. Čeprav mandata v Evropskem parlamentu nismo dobili, smo bili z rezultatom prvega nastopa stranke SAB na EU volitvah zelo zadovoljni, saj je dr. Angelika Mlinar prejela veliko število preferenčnih glasov in bila v preferenčnih glasovih na sedmem mestu.

 

 

Poslovno poročilo 2019

[PRENESI PDF]

2020

Po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade se je stranka kljub povabilom v desno vlado enotno odločila, da se vrača v opozicijo, saj v vladi svojega programa in identitete ne bi mogla udejanjiti. Tako je ministrom stranke SAB prenehal mandat, Peter Jožef Česnik pa se je odločil, da mandata poslanca ne prevzame. Tako so stranko v Državnem zboru zastopali Maša Kociper, Marko Bandelli, Vojko Starović, Andrej Rajh in Franc Kramar, predsednica Alenka Bratušek pa je profesionalno prevzela vodenje stranke.

 

Poslovno poročilo 2020

[PRENESI PDF]

2021

PROGRAMSKI KONGRES STRANKE

V Cankarjevem domu v Ljubljani je 9. oktobra leta 2021 potekal 5. kongres stranke. Na programskem kongresu smo predstavili in sprejeli temeljni program z naslovom Prihodnost Slovenije. V njem smo poudarili našo identiteto in vrednote, predstavili prioritete in ključne cilje ter temeljna programska izhodišča na posameznih programskih področjih.

V Državnem zboru se je stranka SAB povezala v koalicijo ustavnega loka, tako imenovano KUL, in s strankami opozicije poskušala blokirati vse škodljive predloge vlade. Po zamenjavi predsednika stranke Desus in prehoda nekaterih poslancev SMC v opozicijo smo poizkusili tudi s konstruktivno nezaupnico, s katero bi zamenjali predsednika vlade in vzpostavili novo vlado. V poizkusu nismo bili uspešni, to pa nas ni zaustavilo v nadaljnji obrambi pravne države in demokracije.

 

Poslovno poročilo 2021

[PRENESI PDF]

 

NAROČI SE NA E-NOVICE!

ZADNJE NOVICE

Kontakt

SAB | Stranka Alenke Bratušek

Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana

T: 08 387 26 17
E: info@sab.si