Predsedniki štirih opozicijskih strank so v skupnem odzivu za javnost odločno nasprotovali vladnemu predlogu zakona o združitvi vseh osmih javnih agencij v dve novi. Takšna združitev je po oceni predsednice SAB Alenke Bratušek namenjena povečevanju moči predsednika vlade in stranke SDS ter razgradnji neodvisnih institucij.

Javno agencijo za energijo, agencijo za varstvo konkurence (AVK), za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), agencijo za civilno letalstvo, za železniški promet in za varnost prometa bi vlada združila v novo agencijo za trg in potrošnike. Javni agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in za zavarovalni nadzor (AZN) pa bi se združili v javno agencijo za finančne trge. Kot razkriva časnik Dnevnik, bi »obe novi agenciji vodila uprava, vsem direktorjem, ki vodijo obstoječe agencije, pa bi mandati prenehali z vpisom novih agencij v sodni register.« Znano je, da imajo člani svetov agencij mandate, ki jih vlada ne more odvzeti, zato bo očitno spremenila kar institucije same.

»Stranka SDS ruši vse, kar diši po demokraciji in pravni državi. Združitev vseh osmih neodvisnih javnih agencij, regulatorjev trgov, v dve novi agenciji nima nobene strokovne utemeljitve, namera vlade pa je na trhlih tleh tudi v odnosu z evropskim pravnim redom,« je v skupni izjavi za javnost izpostavila naša predsednica.

Proces združitve agencij naj bi se zgodil pod krinko debirokratizacije in racionalizacije, a kot pojasnjuje predsednica Bratušek, »tega Janezu Janši ne verjamejo niti v Butalah. Če bi namreč to držalo, bi imel Janez Janša samo dve ministrstvi; ministrstvo za finance in ministrstvo za vse ostalo.« Ni odveč dodati, da Zdravko Počivalšek v prejšnji vladi takega predloga ni niti omenil, zdaj pa so ga spisali na njegovem ministrstvu. Od tod sledi, da ideja ni zrasla na njegovem zelniku.

Naša predsednica je kot nekdanja ministrica za infrastrukturo opozorila, da denimo agenciji za energijo in civilno letalstvo v primeru združitve nimata popolnoma nič skupnega. Če bi ta ukrep stopil v veljavo, bi lahko vplival tudi na varnost v zračnem prometu. Vse to nas pripelje do spoznanja, da smo priča popolni podreditvi regulatornih organov in nastajanju avtokratskega nadzornega sistema na vseh nivojih.

V opoziciji ostro nasprotujemo vladnemu predlogu in bomo izkoristili vsa pravna sredstva, da preprečimo odpravo nadzora nad delom ministrov. »To lahko vključuje tudi zakonodajni referendum,« je v izjavi sklenila Alenka Bratušek. V stranki SAB še posebej apeliramo na stranki SMC in Desus, ki imata pri teh spremembah ključno vlogo branika demokracije.