Predsedniki štirih opozicijskih strank – LMŠ, SD, Levica in SAB – so na skupni novinarski konferenci predstavili iniciativo za koalicijo ustavnega loka oziroma projekt »KUL«. Gre za konkreten poskus oblikovanja alternativne politične vlade, ki bi državo popeljala do naslednjih državnozborskih volitev.

Kljub nekaterim programskim razlikam so predsedniki opozicijskih strank našli skupni imenovalec in sprejeli pobudo ekonomista Jožeta P. Damijana za oblikovanje alternativne vlade. Predsedniki se strinjajo z izjavo predsednika vlade, »da je vrag odnesel šalo,« a po njihovi oceni že davno.

Poudarili so, da je rekordnih 356 potrjenih okužb na dan 6. oktobra jasen signal, da je novi koronavirus vladi Janeza Janše ušel izpod nadzora. V tem trenutku imamo v primerjavi z marcem, ko so veljali najstrožji protikoronski ukrepi, sedemkrat več potrjenih okužb. Iz tega izhaja, da se sedanja vlada ne ukvarja z zajezitvijo širjenja okužb, ampak dela vse ostalo: napada neodvisne agencije in medije, izvaja kadrovske čistke v policiji, diskreditira pravosodni sistem, tepta temelje demokracije, deluje mimo ustaljenih praks in še bi lahko naštevali.

 

»Prav zato bomo v stranki SAB storili vse, da pridemo do nove levosredinske vlade. V opoziciji smo se sposobni dogovoriti, kaj je treba narediti in se znamo poenotiti v konkretnih rešitvah. Predlog, ki nam ga je posredoval Jože P. Damijan, smo pregledali in se z osnutkom strinjamo, saj zajema skupne točke vseh štirih programov strank. Naš cilj pa je tudi strankama SMC in Desus dati možnost, da skočita z vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo,« je izpostavila naša predsednica Alenka Bratušek.

Dodala je, da šest mesecev od pojava novega koronavirusa nanj očitno še vedno nismo pripravljeni, s predlogom za oblikovanje konstruktivne nezaupnice pa se je strinjal tudi izvršni odbor stranke SAB.

Alternativo vladi Janeza Janše potrebujemo tukaj in zdaj, s predlogom P. Damijana pa smo korak bliže, da to idejo manifestiramo. Na mizi je konkreten predlog s konkretnimi programskimi točkami in prepričani smo, da lahko ljudem in državi ponudimo boljšo rešitev. Začetek je vsekakor spodbuden.

Nadaljnji pogovori in usklajevanja bodo potekali stran od soja medijskih luči, saj bo le to prineslo želene rezultate – manjkajoče glasove SMC in Desus in novo levosredinsko vlado.

Foto: BoBo / rtvslo.si