V Zavezništvu vlagamo zahtevo za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ. Spričo minulih javnih razkritij v Družbi za upravljanje terjatev bank (v nadaljevanju DUTB), nas zanima tolmačenje veljavne zakonodaje s strani upravnega odbora DUTB, ki je bila ustanovljena leta 2013 z Zakonom o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank.

Ponovno so na udaru plače, ki so kamen spotike že od ustanovitve naprej. Tako se nikakor ni možno znebiti občutka, da upravni odbor DUTB že od ustanovitve naprej išče načine, kako zaobiti določila različnih vladnih aktov, ki določajo višino prejemkov vodilnih v DUTB. Tako je vlada oktobra 2015 že zamenjala del vodstva DUTB, in sicer Torbjörna Manssona in Larsa Nyberga. V Zavezništvu smo že takrat opozarjali na nepravilnosti odpoklica, prav tako tudi nikoli nismo prejeli odgovora, zakaj se vlada takrat ni odločila za razrešitev celotnega upravnega odbora. Še več, na podlagi posnetkov, ki so jih te dni objavili mediji, je razvidno, da naj bi sedanji predsednik Marko Simoneti, na enem od sestankov sam predlagal obvod, po katerem bi menedžerji prejemali dvakratno plačo.

Vlada, ki že od samega nastopa mandata naprej obljublja državo, kjer bosta glavni vodili etika in morala, danes dopušča, da si vodilne osebe na ključnih pozicijah razlagajo zakonodajo po svoje, jo obidejo ter to skušajo še prikriti. Zato v Zavezništvu upravičeno pričakujemo, da nam bodo vpleteni, vlada in predsednik upravnega odbora razložili kreativno tolmačenje veljavne zakonodaje s strani upravnega odbora DUTB.