Zaradi napovedanih stavk v javnem sektorju je naša predsednica Alenka Bratušek vložila zahtevo za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ.

Sejo sklicuje zato, ker bo doslej največja stavka javnega sektorja imela posledice za proračun: prvič že zaradi stavke same, drugič pa zaradi zahtev sindikatov, ki bodo morale biti vsaj deloma uresničene.

Po opravljeni razpravi bi poslanci po njenem predlogu vladi naročili, naj jih seznani z načrtovanimi aktivnostmi za izpolnitev zahtev sindikatov javnega sektorja.

»V stranki, ki jo vodim, smo že ob vladnem povišanju plač zgolj delu javnih uslužbencev opozarjali, kaj bo to pomenilo na dolgi rok. Opozarjali smo tudi na to, da bodo apetiti pred volitvami veliki. O plačah v javnem sektorju bi se vlada s sindikati zato morala dogovoriti že ob sprejemanju proračuna za leto 2018, a niso pravilno ocenili nezadovoljstva zaposlenih. Lahko pa bi začeli tudi pogovore o bolj koreniti spremembi enotnega plačnega sistema, da bi sindikati videli, da si vlada želi preboja na tem področju. Potem stavk zagotovo ne bi bilo,« ob tem pravi Bratušek.

V Stranki Alenke Bratušek smo prepričani, da je sprememba enotnega plačnega sistema nujna. »Omogočati mora več prožnosti, da bodo dobri uslužbenci ustrezno nagrajeni,« pravi Bratušek.

Sprememba plačnega sistema je sicer tudi v koalicijski pogodbi te vlade – a v štirih letih na tem področju ni bil storjen niti korak.

Skrbi tudi, da je vlada, kot kaže, izgubila nadzor nad porabo sredstev, ki jih iz proračuna namenja za plače zaposlenih v javnem sektorju:

Graf: Masa plač v javnem sektorju, vir: Finance

Alenka Bratušek, ki je bila več let direktorica direktorata za proračun, želi na seji Komisije za nadzor javnih financ izvedeti, kako namerava vlada ukrepati.

Minister za javno upravo je namreč ocenil, da bi izpolnitev stavkovnih zahtev sindikatov javnega sektorja potopila javne finance. Odgovori bodo koristni tudi za tiste, ki bodo vodili prihodnjo vlado.

Seja bo predvidoma sklicana po 24. 1. 2018, ko se obeta opozorilna stavka v javnem sektorju.