Ljubljana, 15. april 2021 – Maja 2020 je državni zbor brez glasu proti potrdil dopolnitve Zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP), s katerimi smo spremenili višino in način dodeljevanja državnih spodbud razvojnim projektom osmih parkovnih občin. Pod novelo zakona je bil prvopodpisani nekdanji dolgoletni župan Občine Bohinj in kasneje poslanec SAB Franc Kramar.

Od 1. januarja letos parkovnim občinam pripada skupno okrog 4 milijone evrov letno, kar predstavlja 0,2 odstotka dohodnine, pobrane v državi. Sredstva bi si župani razdelili glede na medsebojni sklenjeni dogovor. Toda zdi se, da se pri izvajanju zakona zopet zapleta, saj občine na podlagi lani sprejete novele do danes niso prejele niti deleža teh sredstev. Vlada mora namreč za učinkovito izvajanje zakona in določb v praksi sprejeti ustrezne podzakonske akte. Ti po skoraj letu dni od uzakonitve novega načina sofinanciranja razvojnih projektov še vedno niso pripravljeni.

Mag. Alenka Bratušek je kot poslanka na ministra za okolje in prostor zato naslovila poslansko vprašanje, kdaj bodo vladni podzakonski akti sprejeti in kdaj bodo državne spodbude končno prejele tudi lokalne skupnosti v parku?

Spomnimo, da država kljub zakonskim določilom parkovnim občinam vse od leta 2010 ni zagotovila dodatnih proračunskih sredstev, zato je Občina Bohinj pod taktirko takratnega župana Franca Kramarja leta 2018 vložila tožbo proti državi. Občina pri tožbi vztraja še danes. Kot prvopodpisani pod novelo zakona o TNP pa je Franc Kramar kot poslanec stranke SAB s široko podporo koalicije in opozicije za TNP izbojeval pomembno bitko, ki pa, kot kaže, za nas še ni končana.

V poslanski skupini SAB bomo še naprej vlagali napore, da se bo zakon o TNP dosledno izvajal v praksi in ne bo ostal mrtva črka na papirju. Tudi to področje ostaja ena naših glavnih prioritet.

Foto: Tnp.si