V stranki SAB smo pripravili predlog sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerimi želimo prehodno obdobje za uveljavitev višjega odstotka za odmero pokojnin s šestih let skrajšati na tri.

Konec preteklega leta so poslanci v državnem zboru potrdili predlog pokojninske novele, ki s 1. 1. 2020 postopno zvišuje odstotek za odmero pokojnin s 57,2 na 63,5 odstotka. Sprejeta novela za 40 let pokojninske dobe v šestih letih zagotavlja postopen dvig odmernega odstotka za moške.

»Ocenjujemo, da je uzakonjeno šestletno prehodno obdobje absolutno predolgo in v praksi pomeni, da bodo morali tisti, ki želijo višji odmerni odstotek in s tem najugodnejšo odmero pokojnine, v delovnem razmerju vztrajati še pet dodatnih let kljub temu, da so pogoje za upokojitev že izpolnili,« poudarja predsednica stranke SAB Alenka Bratušek.

V SAB razumemo, da je prehodno obdobje potrebno, da se na višjo stopnjo količnika za odmero pokojnin prilagodi država, a bi ga skrajšali na maksimalno tri leta. Z veljavno zakonodajo so namreč prikrajšani tisti z najnižjimi plačami in posledično najnižjimi pokojninami. Tako bi denimo trgovec ali skladiščnik, ki je izpolnil pogoje za upokojitev, najvišji odmerni odstotek dosegel šele leta 2025.

Po našem predlogu odstotek za odmero pokojnin za leto 2020 ostaja enak (58,5 %) oziroma prvo leto prehodnega obdobja že teče, v letu 2021 bi znašal 60,5 odstotka, v letu 2022 pa bi dosegel končnih 63,5 odstotka.

»V SAB smo prepolovitev prehodnega obdobja predlagali že tekom sprejema pokojninske novele novembra lani, a pri tem ni bilo dovolj podpore, zato zdaj poskušamo ponovno. Prepričani smo, da nas bodo pri tem podprle vse stranke, ki jim je mar za upokojence,« dodaja predsednica stranke SAB.

Naš predlog podpirajo vsi tisti, ki so spomladi 2018 v akciji #ZApokojnine prispevali svoj podpis podpore spremembam zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V akciji smo se zavzemali za dvig odmernega odstotka in tudi uspeli, zdaj pa si želimo še čim prejšnjo uveljavitev tega odstotka. 5.139 podpisov podpore smo 25. novembra lani predali državnemu zboru.