V Zavezništvu nimamo navade odzivati se na posamezne izjave, ki se nanašajo na naše preteklo delo in odločitve, saj ima vsak posameznik pravico do svojega mnenja in pogleda na določen dogodek. In prav je tako. Kljub vsemu pa ne moremo mimo neresnic, ki so našo predsednico in posledično tudi stranko brez kakršnekoli osnove močno očrnile. Ker smo v posameznih izjavah predsednika Pozitivne Slovenije večkrat slišali izrečene neresnice, smo se tokrat odločili, da se odzovemo s podatki.

V intervjuju revije Mladina z dne 3.2.2017, je predsednik Pozitivne Slovenije, ki je obenem župan Ljubljane, izrekel nekaj neresnic, ki namenoma blatijo našo predsednico in s tem tudi našo stranko. Seveda to njegovo izjavo razumemo kot njegov predvolilni boj, vendar tega v korektnih strankah ne gradimo na takšen način!

V svoji izjavi: »Potem je prišla ‘moja vlada’, ter nam spet vzela sedem milijonov evrov, ko je izgubila na kongresu PS,« (Mladina 3. 2. 2017), skuša bralce prepričati, da je vlada Alenke Bratušek oškodovala Ljubljano in s tem Ljubljančanke in Ljubljančane.

Na te neresnice predsednika Pozitivne Slovenije se moramo odzvati zaradi ljudi, državljank in državljanov, predvsem pa moramo Ljubljančankam in Ljubljančanom povedati resnico, ki jo bomo podkrepili z dejstvi.

Naj spomnimo, da je bila leta 2013 Slovenija pred bankrotom in prihodom tako imenovane »trojke«. Finančna kriza je bila tako huda, da nismo vedeli ali bomo ob koncu meseca imeli dovolj denarja za pokojnine, plače policistov, zdravnikov, učiteljev in za socialne transferje. Večina ekonomistov in vsi mediji ste poročali, da bomo bankrotirali in zaprosili za pomoč, pa nismo. Slovenija je uspela, ni končala kot Grčija, kjer ljudje še danes močno čutijo, kaj pomeni trojka v državi.

Iz navedenih razlogov občinam nismo mogli povečati sredstev za njihovo delovanje, tudi Ljubljani ne. To pa nikakor ne pomeni, da smo jih Ljubljani zmanjšali, kot je predsednik Pozitivne Slovenije nekorektno navedel v svojem intervjuju. Do tega ni prišlo niti leta 2013, niti leta 2014 oziroma po kongresu Pozitivne Slovenije!

Mestna občina Ljubljana ima z Zakonom o glavnem mestu pravico do posebnega denarja, ki ga dobi od države. Zakon o glavnem mestu je bil sprejet leta 2004 in spremenjen leta 2009, leta 2010 pa je bila sprejeta Uredba, ki je uredila način izračuna višine sredstev za glavno mesto. Še malo jasneje – zadnje spremembe zakona in uredbo je sprejela Pahorjeva vlada, vlada Alenke Bratušek, ne z zakonom, niti s to uredbo ni imela nič. Kolikor smo seznanjeni, je bila uredba v času Pahorjeve vlade usklajena z Mestno občino Ljubljana in Mestna občina Ljubljana, po našem vedenju, nikoli ni predlagala spremembe te uredbe, ki tako velja še danes.

Zakaj to pišemo tako podrobno in faktografsko?

Zato, ker so se sredstva za glavno mesto v letu 2014 res znižala, vendar ne zaradi tega, ker bi tako določila vlada Alenke Bratušek, ampak zato, ker so takšno uredbo uskladili v času vlade Boruta Pahorja z Mestno občino Ljubljana, Pahorjeva vlada pa jo je potem tudi sprejela in sicer že leta 2010. Še več, če bi vlada Alenke Bratušek upoštevala zahtevo g. Jankovića in že leta 2013 iz Zakona o izvrševanju proračuna umaknila določbo, povezano z glavnim mestom, bi Ljubljana v letu 2013 prejela še 3 milijone evrov manj, kot jih je dobila. 

Kot verjetno veste, je Cerarjeva vlada v treh letih, zopet z določbo v Zakonu o izvrševanju proračuna, Mestni občini Ljubljana vzela 20 milijonov evrov! 20 milijonov evrov ob dejstvu, da ima v državnem proračunu za 1 milijardo več prihodkov, kot jih je imela vlada naše predsednice v letu 2013. Milijardo več, pa 20 milijonov manj za Ljubljano! Menimo, da je prav, da Ljubljančanke in Ljubljančani poznajo dejstva.

V samo letu in pol smo naredili več kot marsikatera vlada pred nami. Upokojencem smo vrnili protiustavno znižane pokojnine, z jamstvom za mlade smo dali možnost mladim, da prej pridejo do zaposlitve, pospešili smo črpanje evropskih sredstev in s tem spodbudili gospodarsko rast. Z vsemi temi ukrepi smo Slovenijo postavili nazaj na pravo pot. Leto in pol je bilo premalo, da bi lahko naredili vse, kar je bilo potrebno, so bili pa v tem letu in pol narejeni ključni koraki pri okrevanju naše države.

 

Ljubljana, 28. 02. 2017

Jernej Pavlič, generalni sekretar