Na prvi dan uveljavitve brezplačnih medkrajevnih prevozov za upokojence, starejše od 65 let, invalide in vojne veterane smo se v stranki SAB ponosno odpravili na prvo vožnjo. 1. julija se je naša predsednica skupaj z upokojenimi člani stranke SAB z vlakom odpeljala iz Ljubljane do Medvod in z avtobusom nazaj v prestolnico. Zelo veseli smo, da sistem brezplačnih vozovnic IJPP Slovenija uspešno deluje tudi na terenu!

Pri koriščenju brezplačnih prevozov upokojenci niso imeli težav, je pa naša predsednica bila kritična do posredovanja informacij, saj veliko prodajnih mest ni znalo in ni imelo navodil, kako izpeljati postopek urejanja vozovnice.

Kot je opisal upokojeni član stranke SAB Severin Kovačič»je kartico enostavno dobiti, če je volja blagajnika dovolj velika in si malo siten.« Sam je vlogo izpolnil v Novi Gorici in kartico prejel v treh minutah. Upokojencem svetuje, naj na blagajnah vztrajajo in so potrpežljivi.

Podpredsednica stranke Tatjana Voj je pred vožnjo povedala, da »imajo upokojenci prijatelje po celi Sloveniji in morda jih bodo z brezplačno vozovnico obiskali.« Mi si želimo, da bi se z vlaki in avtobusi zapeljali tudi do destinacije, kjer bi unovčili turistične bone in tako nekaj lepih dni preživeli na drugem koncu države.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je opomnila, da mestni potniški promet za upokojence ostaja plačljiv. »Na župana dveh največjih slovenskih mest smo naslovili pobudo, da bi bil javni potniški promet za upokojence brezplačen, a smo žal naleteli na gluha ušesa.«

Po našem mnenju je prav javni promet tisti, ki podeželske kraje povezuje z ostalo Slovenijo, zato je treba infrastrukturo obnavljati, javni promet pa izboljševati. Nima namreč vsak kraj železniških tirov, ima pa cesto, po kateri lahko pelje avtobus.

Za konec je predsednica Bratušek dodala, da se je na isti dan, ko upokojencem omogočamo brezplačne vožnje po Sloveniji, vlada odločila za varčevanje na subvencioniranih vozovnicah oz. na študentih. Slednjim brezplačen prevoz med poletjem ne bo omogočen. »To je velika napaka. Kot infrastrukturna ministrica sem se zavzemala za brezplačen in urejen javni potniški promet, saj bomo le tako zmanjšali promet na cestah,« je poudarila.

Do brezplačnega prevoza je od 1. 7. 2020 upravičenih okrog 600.000 upokojencev in več kot ponosni smo, da je bil ta ukrep uzakonjen prav na pobudo Alenke Bratušek v funkciji ministrice za infrastrukturo.

Srečno in varno vožnjo vam želimo!

Ekipa stranke SAB