Ljubljana, 1. 9. 2021 – V stranki SAB smo dosegli še en, nov mejnik za izboljšano mobilnost upokojencev, saj se bodo poslej lahko brezplačno vozili tudi v mestnem potniškem prometu. Ob svetovnem dnevu Zemlje 22. aprila smo ponovno vložili novelo Zakona o prevozih v cestnem prometu, katere poglavitne rešitve naj bi kmalu zaživele tudi v praksi. Za vse upokojence, vojne veterane, invalide in starejše od 65 let smo predlagali uzakonitev brezplačnih prevozov z mestnimi avtobusi, kar bi dodatno spodbudilo rabo javnega prevoza in naravi prijazne mobilnosti. Ministrstvo za infrastrukturo je odgovorilo na naše pritiske in s pogodbo uredilo brezplačne vozovnice za mestne avtobuse v Ljubljani in Mariboru. Te bodo za omenjene družbene skupine na voljo že od 1. oktobra letos.

V stranki SAB smo veseli, da je resorni minister brezplačne vozovnice za upokojence v mestnem potniškem prometu sprejel kot prioriteto in potrdil, da znamo predlagati ukrepe v korist najranljivejših. Kajti v stranki SAB upokojencem, pa tudi okolju in skrbi za naš planet, posvečamo veliko pozornosti.

Prav zato smo v zakonodajni postopek ponovno vložili spremembe Zakona o prevozih v cestnem prometu, ki jih je ob vložitvi novele aprila letos v državnem zboru predstavila predsednica in poslanka stranke SAB Alenka Bratušek. »Po uspešni uzakonitvi brezplačnih prevozov z medkrajevnimi avtobusi in vlaki, ki smo jih sprejeli v času, ko sem bila ministrica za infrastrukturo, smo v stranki SAB ponovno poskusili z uvedbo brezplačnih prevozov tudi v mestnem potniškem prometu. Do njih bi bili upravičeni – tako kot pri medkrajevnih prevozih – vsi upokojenci, invalidi, vojni veterani in starejši od 65 let,« pojasnjuje naša predsednica in nekdanja infrastrukturna ministrica.

Dejstvo, da novela za brezplačne vozovnice v mestnem potniškem prometu novembra lani ni dobila zadostne podpore, nas ni ustavilo, da letos poskusimo še enkrat. »Prepričani smo bili, da bi bil tovrsten ukrep pozitiven signal za povečano rabo javnega in nenazadnje trajnostnega prevoza. To je z vidika podnebnih ciljev in zelenih smernic Evropske unije še kako pomembno. Prav tako bomo pomembno prispevali k večji varnosti in mobilnosti upokojencev, ugodno pa je tudi s finančnega vidika« dodaja Bratuškova.

Spomnimo, da se starejši v mestnem potniškem prometu že danes vozijo brezplačno v Novi Gorici, Velenju, Postojni in Novem mestu, s predlogom SAB pa bi to veljalo za vselej v vseh preostalih občinah z mestnimi linijami avtobusov. Brezplačne vožnje z mestnimi avtobusi bodo upokojenci v Ljubljani in Mariboru lahko uveljavili z obstoječo rdečo kartico IJPP, ki jim že zagotavlja brezplačne prevoze z medkrajevnimi avtobusi in vlaki. Če kartice nimajo, lahko vlogo za takšno vozovnico kot doslej oddajo na prodajnih mestih vozovnic, ali predpisan obrazec naslovijo na ministrstvo za infrastrukturo po navadni ali elektronski pošti. 

Vsem upokojencem želimo varne brezplačne prevoze v Mestnih občinah Ljubljana in Maribor in to že od 1. oktobra dalje. Srečno!