Akcija #ZApokojnine je bila uspešna. Resda ne v celoti, a ključno smo dosegli:  varčevalni ukrepi pri pokojninah bodo vsaj deloma odpravljeni že letos, ne pa šele prihodnje leto, kot si je to prvotno zamislila vlada, da bi se pred parlamentarnimi volitvami lahko s tem pohvalila volivcem.

V Zavezništvu smo zahtevali zgolj to, da se upokojencem ponovno da tisto, kar jim pripada po zakonu. Pokojnine naj se usklajujejo letno, čisto vsi upokojenci pa naj prejmejo tudi regres. Ukrep bi državo stal okrog 42 milijonov evrov.

»Decembra 2016 smo to predlagali prvič, a so bili poslanci DeSUS in SMC proti. Vztrajali smo in predlog ponovno vložili februarja,« pojasnjuje poslanka in predsednica stranke Zavezništvo Alenka Bratušek. »Že četrto leto imamo v Sloveniji gospodarsko rast, upokojenci pa morajo še vedno reševati krizo, zanje še vedno veljajo krizni ukrepi. Ni to malce nelogično?«

In zakaj si je koalicija sploh zamislila, da bo regres vsem upokojencem dala šele prihodnje leto? »Edini razlog za to je lahko le to, da so v letu 2018 parlamentarne volitve, regres pa dober predvolilni bombonček,« sklepa poslanka.

Vlada še vedno varčuje na upokojencih
Vlada se je na naše pozive, potem ko smo jih podkrepili s skoraj 6.000 podpisi državljanov pod peticijo #ZApokojnine, odzvala. Pripravila je lasten predlog, po katerem upokojencem prav tako zagotavlja regres že letos, a malce drugače, kot je to predvideno v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Predvidela je razvrstitev upokojencev v pet razredov, in sicer po višini njihovih pokojnin. Tisti z višjimi pokojninami bi prejeli nižji regres, tisti z nižjimi višjega, s čimer bi vlada na račun upokojencev še vedno prihranila približno 21 milijonov evrov.

»21 milijonov evrov za državni proračun ne predstavlja nobene težave,« pravi Alenka Bratušek, ki je bila pred vstopom v aktivno politiko več let direktorica direktorata za proračun na ministrstvu za finance. »V času moje vlade, ko je bila situacija najtežja v zgodovini Slovenije, smo imeli 6,6 milijarde evrov davčnih prihodkov v proračun, sedanja vlada razpolaga s 7,4 milijarde evrov teh prihodkov. Vseeno smo mi za pokojnine namenili 300 milijonov evrov več, kot jih namenja sedanja koalicija. Zato trdim, da dodatnih 21 milijonov evrov ne bi smel biti nikakršen problem. Vlada je kljub temu predlagala izplačilo pokojnin po ključu, ki v zakonu ni predviden. Kar dejansko pomeni, da pri upokojencih še vedno varčuje.«

Očitki o demagogiji
Ob sprejemanju mešanice našega in vladnega predloga se je sicer v parlamentu odvil pravi besedni dvoboj med poslanci DeSUS in predsednico stranke Zavezništvo. Očitali si ji, da nastopa »z lažno dobroto do upokojencev«. Želeli so si zagotoviti ekskluzivo pri zastopanju upokojencev, češ da so njihov edini pravi predstavnik. »Vsi se radi trkajo po prsih, kaj vse bi naredili za upokojence. Tipičen primer je kolegica Alenka Bratušek. A jaz vas vprašam, kaj je Alenka Bratušek, ko je imela v rokah vse vzvode oblasti, res storila za upokojence? Pokojnine je popolnoma zamrznila, z njenim ministrom za finance pa je želela odvzeti upokojencem še 10 odstotkov,« je izzval Franc Jurša in poslanki očital demagoštvo.

»DeSUS je stranka, ki je v vseh vladah od leta 2002. Ko je nastajala bančna luknja, ste bili zraven. Ko smo jo sanirali, ste bili zraven. Ampak vedno so za vse krivi drugi. … Tudi DeSUS je podpiral vse ukrepe, ki so se nanašali na sanacijo bank,« mu je odgovorila Bratušek.

»Res je, v času moje vlade je bilo treba zamrzniti pokojnine, zato da se ni dogajal grški scenarij in bi upokojenci izgubili tudi do 20 odstotkov vrednosti pokojnin. Situacija leta 2013 in 2014 je bila težka. Lahko bi bila še težja, lahko bi naše ljudi še bolj udarila. Zdaj lahko spremljate, kaj se dogaja v Grčiji – mislim, da že petič ali šestič poleg plač v javnem sektorju znižujejo tudi pokojnine. Na srečo Slovenije v tej zgodbi ni. In če naša skupna vlada, v kateri je bil tudi DeSUS, v letu 2014 ne bi našla 300 milijonov, bi pokojnine morali znižati … Mimogrede, že leta 2012 so se pokojnine nominalno znižale. A lahko verjamete, da je takrat bil DeSUS zraven in glasoval za? To pa je demagogija,« je še dejala.