Brezplačne maske za upokojence

V poslanski skupini SAB smo v zakonodajni postopek vložili novelo zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, po kateri bi država vsakemu upokojencu ob prejemu pokojnine brezplačno zagotovila 15 zaščitnih mask na mesec in to vse do preklica obveznega nošenja v vseh zaprtih javnih prostorih.

Za vložitev predloga zakona smo se v SAB odločili zato, ker so upokojenci po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije in NIJZ v boju s koronavirusom ena najbolj ogroženih skupin. Posebna skrb zanje je nujna. V Sloveniji je vsak peti prebivalec starejši od 65 let, za starejše pa obstaja velika verjetnost, da bodo morebitno okužbo prenesli težje ali celo usodno.

Splošna navodila za ustrezno zaščito pred morebitno okužbo so v večini znana – umivanje in razkuževanje rok, spoštovanje socialne distance, pravilna higiena kašlja itd. Za zaščito sebe in drugih pa je skladno z odlokom vlade za zajezitev okužb ob vstopu v zaprte javne prostore obvezna uporaba zaščitne maske ali rute za prekrivanje nosu in ust. Zaščita obraza z masko dodatno pripomore k zmanjšanju nevarnosti okužbe, seveda ob upoštevanju drugih samozaščitnih ukrepov.

Upokojencem 15 brezplačnih zaščitnih mask na mesec

Nošenje zaščitne maske je v zaprtih javnih prostorih skladno s 5. členom odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih v Republiki Sloveniji obvezno, zaradi velikega povpraševanja na trgu pa maske dosegajo nerazumno visoke cene. V eni znanih trgovin s sanitetnim materialom v prestolnici paket 50 mask za enkratno uporabo denimo stane 57 evrov.

Prav zaradi visokih cen zaščitnih mask in dejstva, da je nošenje mask v skladu z odlokom vlade v vseh zaprtih javnih prostorih obvezno, v SAB predlagamo, da zavod za blagovne rezerve za prve tri mesece, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa v nadaljevanju, vsakemu upokojencu za čas trajanja ukrepa mesečno zagotovita 15 brezplačnih mask.

Več kot 50 evrov vreden paket zaščitnih higienskih mask za upokojence predstavlja strošek, ki zanje nikakor ni zanemarljiv – prepričani smo, da marsikdo, ki je že prejel solidarnostni dodatek za premagovanje krize, tega ni porabil za nakup sanitetnih potrebščin za zaščito zdravja, ampak za poplačilo nujnih življenjskih stroškov (položnice, zaloge hrane itd.). Za SAB je nedopustno, da starejši varčujejo na račun svojega zdravja in prepričani smo, da je večini poslancev zbora mar za upokojence in bodo naš predlog podprli.

Po podatkih Zpiza iz marca 2020 največ starostnih upokojencev, teh je dobrih 86.000, prejema pokojnino med 500 in 600 evri, druga največja skupina starostnih pokojnin pa je med 600 in 700 evri, takšnih prejemnikov je dobrih 62.000. Povprečna starostna pokojnina po podatkih Zpiza iz marca 2020 znaša 692,39 evrov, prag tveganja revščine pa je po zadnjih podatkih Sursa iz oktobra 2019 662 evrov na mesec. Razlika je torej zelo majhna.

Finančne posledice za državni proračun ocenjujemo na 36 milijonov v letu 2020, če obvezen ukrep nošenja mask v vseh zaprtih javnih prostorih velja do konca leta 2020. Sredstva bi se zagotovila v okviru 6 milijard evrov, ki jih bo vlada namenila za reševanje korona krize.

 

Foto: Žurnal24