Iz Gibanja SkupajNaprej, ki ga vodi zdravnik Daniel Bešič Loredan, so ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pozvali, naj do danes, 5. 3. 2018, nepreklicno odstopi.

V Stranki Alenke Bratušek poudarjamo, da ministrica sicer lahko odstopi, a da to ni konstruktiven ukrep, še manj pa bi to rešilo resnično slabo stanje slovenskega zdravstvenega sistema.

»Do volitev je samo še nekaj mesecev. Čeprav bi se vodstvo zdravstvenega ministrstva zamenjalo, to ne bi čudežno odpravilo neznosno dolgih čakalnih vrst v zdravstvu. Utopično je tudi pričakovati, da bi lahko koalicija z morebitnim novim ministrom za zdravje v treh mesecih našla in uveljavila rešitve, ko pa jim v skoraj štirih letih mirnega vladanja to ni uspelo,« pravi predsednica naše stranke Alenka Bratušek.

Negativno ocenjevanje (ne)dela sedanje koalicije na področju zdravstva je seveda povsem upravičeno. Še posebej zato, ker je delovala v gospodarsko ugodnih časih: tudi zaradi ukrepov vlade Alenke Bratušek se je v državni proračun vsako leto natekla več kot milijarda evrov več sredstev kot v letu 2013. To je koaliciji omogočalo, da bi pozornost namenila tistemu, kar Slovenci štejemo za sveto: zdravje je že vrsto let vrednota, ki jo po javnomnenjskih anketah postavljamo na prvo mesto.

»Čeprav so bile razmere vladanja za to koalicijo zares ugodne, si ni upala ali pa ni bila sposobna v javnosti sprožiti temeljite razprave o našem zdravstvenem sistemu. Rezultat je viden. Imamo šestdeset tisoč ljudi, ki nedopustno dolgo čakajo na pregled ali poseg specialista. V državi, kjer je zdravje prva vrednota, je to še posebej velik madež za vladajočo politiko,« pravi Alenka Bratušek.

Predsednica stranke in nekdanja predsednica vlade poudarja, da se bo naslednja vlada takoj morala začeti ubadati z zdravstvenim sistemom: »To, kar je bilo za mojo vlado reševanje bank in prezadolženih slovenskih podjetij, bo za novo vlado reševanje zdravstva.«

Dodaja, da bo treba »takoj začeti temeljito razpravo o tem, kakšno zdravstvo si želimo in koliko smo zanj pripravljeni plačevati«.

To so seveda težke teme – če bi ugotovili, da bi morali državljani za zdravstvo prispevati več, bi bili politiki, ki bi to povišanje uveljavili, zagotovo na tnalu javnosti.

V Stranki Alenke Bratušek smo sicer za odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot ga poznamo danes, oziroma za združitev obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v eno dajatev. A tudi ne prodajamo pravljic: država bo ob nespremenjeni višini dajatev za zdravstvo težko zmogla financirati vse potrebe po zdravstvenih storitvah v celoti. Mislimo, da je zato nujno, da v temeljiti razpravi najprej poiščemo široko soglasje o tem, koliko smo za zdravstvo pripravljeni plačevati, nato pa določimo, kaj vse bo iz zdravstvenega zavarovanja krito in kaj morda ne bo.

 

Foto: Delo