Na zasedanju sveta stranke, ki je odločal o vstopu Stranke Alenke Bratušek v koalicijo, so članice in člani sveta večinsko odločili, da stranka bo del koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, a pod določenim pogojem.

Člani sveta stranke so se sicer strinjali, da je stranka SAB v pogajanjih dosegla veliko, saj so v koalicijski pogodbi upoštevane ključne prioritete stranke: ureditev zdravstva ima absolutno prednost, koalicija bo povišala pokojnine, država bo zgradila več stanovanj za neprofitni najem. Vlada Marjana Šarca bo morala dogovorjeno in druge dobre ukrepe postopoma izvesti. Zadovoljni so bili tudi, da je vodstvu v koalicijskih pogajanjih uspelo dogovoriti vodenje treh pomembnih resorjev.

Članice in člani sveta so po drugi strani izrazili dvome in bojazni, da nova vlada ne bo dovolj učinkovita, saj je manjšinska, partnerska stranka, ki koalicijo podpira od zunaj, pa povsem nepredvidljiva in je za zaščito svojega domnevnega ugleda pripravljena tudi rušiti dobre zamisli in politične partnerje.

Tako je svet stranke z veliko večino sprejel pet sklepov:

  1. Svet SAB se strinja s predlogom koalicijske pogodbe, ker vključuje naše ključne zahteve glede ureditve zdravstva in pokojnin.
  2. Svet SAB soglaša s protokolom o sodelovanju koalicijskih partnerjev.
  3. Svet SAB soglaša s sporazumom o sodelovanju med Levico in strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS.
  4. Svet SAB predlaga kandidatko in kandidata za ministrico in ministra vlade Marjana Šarca: Alenko Bratušek za infrastrukturo, Marka Bandellija za ministra Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.
  5. Svet SAB podpira vstop stranke v vlado Marjana Šarca pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankini kandidatki in kandidatoma za ministrico in ministra, in to v vseh fazah postopka. V primeru nasprotovanja našim predlaganim kandidatom Stranka Alenke Bratušek vlade Marjana Šarca ne bo podprla.