V zadnjem letu smo lahko večkrat slišali predstavnike Vlade, tudi samega predsednika Vlade, da je prav Vlada Mira Cerarja tista, ki je zagotovila finančno in politično stabilnost, gospodarsko rast ter večjo zaposlenost.

O politični stabilnosti smo lahko prebirali v zadnjih tednih, glede finančne stabilnosti pa smo prav včeraj prejeli mnenje Evropske komisije, ki sicer Sloveniji napoveduje nadaljnjo gospodarsko rast, a opozarja predvsem na rast strukturnega primanjkljaja.

Predsednica Zavezništva, mag. Bratušek je v zadnjih mesecih, predvsem pa ob sprejemanju proračunov za leti 2017 in 2018 večkrat opozorila, da Vlada ne izvaja potrebnih strukturnih sprememb, in da se strukturni položaj naše države se slabša. Takrat je opozorila tudi na dejstvo, da nas je Evropska komisija uvrstila nazaj med rizične države, in to čeprav smo se komaj uspeli izkopati iz problemov in prišli skoraj na zeleno vejo, pa smo spet padli dve stopnički nazaj.

Čeprav naj bi se slovenski BDP letos in prihodnje leto zvišal za tri odstotke, čeprav se bosta potrošnja in izvoz še naprej krepila, pa je nujno potrebno izvesti strukturne reforme, ki jih Vlada obljublja, pa jih ali ne zna ali noče pripraviti. v Zavezništvu pogrešamo zdravstveno reformo, še vedno čakamo tudi na zakon o dolgotrajni oskrbi. Enako je na področju javnega sektorja, kjer se razen nekontroliranega zaposlovanja ne dogaja kaj dosti.

V Zavezništvu smo nad napovedjo Evropske komisije zaskrbljeni, ne moremo reči pa, da tudi presenečeni!