Na 3. kongresu stranke Zavezništvo je stranka spremenila ime. Odslej je to Stranka Alenke Bratušek. »Včasih je treba narediti korak nazaj, da bi lahko naredili dva koraka naprej,« spremembo pojasnjuje generalni sekretar stranke Jernej Pavlič. »Spoznali smo, da to preprosto moramo narediti, če želimo na volitvah uspeti,« dodaja predsednica stranke Alenka Bratušek.

Za stranke seveda ni preveč dobro, da ime spreminjajo pogosto. Že zaradi tega ne, ker je to praviloma slabo za podobo stranke v javnosti. Tudi če spremeniš ime, to namreč ne spremeni tvoje vsebine.

Opazka seveda drži. A kaj storiti, ko je vsebina dobra, ljudje pa je ne kupijo zaradi »neprepoznane embalaže«? Kaj storiti, ko celo tisti, ki vsak dan spremljajo politiko, ne vedo, da je tvoja stranka parlamentarna stranka? Kaj storiti, ko vsi vedo za politika iz te stranke, ne vedo pa, da je del te stranke? Je v takem primeru še smiselno vztrajati pri obstoječem imenu, pač zato, da ne bi bili ponovno tarča (neupravičenih) kritik?

»Včasih je treba narediti korak nazaj, da bi lahko naredili dva koraka naprej,« o tem pravi Jernej Pavlič, generalni sekretar Stranke Alenke Bratušek. »Stranka je res enkrat že spremenila ime, ki pa se v javnosti ni uveljavilo, saj je poslanska skupina stranke Zavezništvo razpadla kmalu po volitvah. Od takrat se je prepoznavnost naše stranke zmanjševala. Da je razlog za to v imenu, pa smo ugotovili povsem po naključju,« dodaja.

Najprej je to bilo letos spomladi, med uspešno akcijo #ZApokojnine. »Ko smo na stojnicah zbirali podpise podpore za to, da bi upokojenci prejeli poln regres, so vsi spraševali: ”Katera pa je ta stranka Zavezništvo? Je to nova stranka?” Skoraj nihče ni poznal Zavezništva, čeprav so dejansko vsi poznali predsednico stranke Alenko Bratušek. ”Aja, Alenka, naša Alenka!” je bil pogost vzklik, ko smo jim povedali, kdo smo.«

Potem se je Zavezništvo vključilo še v kampanjo pred referendumom o zakonu o drugem tiru – in tam doživelo še večje neprijetno presenečenje. »Izkazalo se je, da celo nekateri novinarji in uredniki notranjepolitičnih oddaj ne vedo za Zavezništvo. Vedeli niso niti, da je to parlamentarna stranka. Povsem enako kot tisti, ki politike ne spremljajo vsak dan, tudi oni stranke Zavezništvo niso povezali z nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek,« dodaja Pavlič.

Na podlagi teh opazk se je vodstvo stranke odločilo, da prepoznavnost stranke preveri še pri strokovnjakih za merjenje javnega mnenja: »Rezultat njihove raziskave je bil zgovoren. Medtem ko je Zavezništvo v različnih meritvah komaj doseglo odstotek ali dva podpore, je ta podpora poskočila celo tja do deset odstotkov, ko so anketarji poleg imena stranke omenili Alenko Bratušek. Odločitev je bila tako na dlani – treba je narediti korak nazaj, da bi naredili dva koraka naprej; treba je ponovno dati ime prepoznavne vodje stranke v ime stranke, da bi ljudje sploh vedeli kdo smo in nas podprli,« je pojasnil na kongresu.

Člani stranke, ki so se udeležili kongresa, so ta pojasnila razumeli in jih sprejeli. Prepričala jih je zagotovo tudi anketa, izvedena v središču Ljubljane še pred spremembo imena stranke. Oglejte si jo:

Tudi predsednica stranke Alenka Bratušek je prepričana, da je bila sprememba imena nujna: »Vse stavimo na državnozborske volitve. Sprememba imena je samo nujen korak za to, da bomo na volitvah uspeli. Na kongresu smo sprejeli tudi smernice za pripravo volilnega programa. Verjamemo, da je življenje v Sloveniji lahko boljše. Dokazali pa smo tudi že, da smo sposobni voditi državo in izvajati tudi zahtevne ukrepe, če so ti nujni. Gospodarska rast kaže, da so bili naši ukrepi v preteklosti, ko sem vodila vlado, pravilni. A vsebina v politiki ni dovolj. Pomembna je tudi prepoznavnost. Čeprav v državnem zboru dobro delamo, podpiramo dobre rešitve opozicije in koalicije, ljudje tega kot da niso opazili. Podpore našemu delu ni pokazala večina javnomnenjskih anket. In vse kaže, da je bila cokla naši prepoznavnosti prav ime stranke, zato ga je bilo treba spremeniti.«

To, da stranka nosi njeno ime, pa je še dodatno zagotovilo za to, da bo delovala tako odgovorno, kot se od političnih strank pričakuje: »Mi ne zidamo gradov v oblakih. Vpleteni nismo v nobeno sodno ali korupcijsko afero. Politiki smo samo zato, da bi stvari spremenili na bolje. Če je za to najprej treba znova spremeniti ime stranke, pa naj bo,« je dodala.

Programska izhodišča, ki bodo služila za pripravo volilnega programa Stranke Alenke Bratušek, si lahko prenesete s klikom sem.