Čisto vsi upokojenci so danes, prvič po uvedbi zloglasnega Janševega Zujfa (zakona o uravnoteženju javnih financ), poleg pokojnin dobili tudi letni dodatek. To, da je bil regres izplačan čisto vsem upokojencem, in to že letos, je predvsem zasluga prizadevanj stranke Zavezništvo.

Poslanki stranke Zavezništvo Mirjam Bon Klanjšček in Alenka Bratušek sta že decembra 2016 predlagali, naj se upokojencem ponovno da tisto, kar jim pripada po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju: pokojnine naj se usklajujejo letno, čisto vsi upokojenci pa naj prejmejo tudi regres. Ukrep, ki bi ukinil vačrevanje pri upokojencih, bi državo stal 42 milijonov evrov.

Poslanci DeSUS in SMC so bili proti, regres (naj) bi upokojencem dali šele prihodnje leto. Zato sta februarja poslanki predlog vložili ponovno. »Že četrto leto imamo v Sloveniji gospodarsko rast, upokojenci pa morajo še vedno reševati krizo, zanje še vedno veljajo krizni ukrepi. Ni to malce nelogično?« je vztrajanje obrazložila predsednica stranke Zavezništvo in poslanka Alenka Bratušek.

Zakon o uravnoteženju javnih financ sicer določa, da se ta izvaja, dokler gospodarska rast dvakrat zaporedoma ne preseže 2,5 odstotka BDP-ja. To se je že zgodilo, napovedi pa so dobre tudi za prihodnjih nekaj let.

In zakaj si je koalicija sploh zamislila, da bo regres vsem upokojencem dala šele prihodnje leto? »Edini razlog za to je lahko le to, da so v letu 2018 parlamentarne volitve, regres pa dober predvolilni bombonček,« sklepa Bratušek.

Ob ponovni vložitvi predloga, naj se varčevalni ukrepi končno končajo tudi za upokojence, smo v stranki Zavezništvo v akciji Za pokojnine na stojnicah zbirali podpise podpore našemu predlogu, da bi mu s tem dali še dodatno težo – to je bilo nujno, če smo hoteli, da koalicija popusti. V dveh dneh smo zbrali skoraj 6.000 podpisov.

Akcija Za pokojnine je uspela, a res le deloma. Sprejeta je bila mešanica predloga Zavezništva in vladnega predloga. Po tem vladnem predlogu je upokojencem prav tako regres zagotovljen že letos, a malce drugače, kot je to predvideno v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Vlada je upokojence razvrstila v pet razredov, in sicer po višini njihovih pokojnin. Tisti z višjimi pokojninami bodo prejeli nižji regres, tisti z nižjimi višjega, s čimer bo država na račun upokojencev še vedno prihranila približno 21 milijonov evrov.

»21 milijonov evrov za državni proračun ne predstavlja nobene težave,« pravi Alenka Bratušek, ki je bila pred vstopom v aktivno politiko več let direktorica direktorata za proračun na ministrstvu za finance.

»V času moje vlade, ko je bila situacija najtežja v zgodovini Slovenije, smo imeli 6,6 milijarde evrov davčnih prihodkov v proračun, sedanja vlada razpolaga s 7,4 milijarde evrov teh prihodkov. Vseeno smo mi za pokojnine namenili 300 milijonov evrov več, kot jih namenja sedanja koalicija. Zato trdim, da dodatnih 21 milijonov evrov ne bi smel biti nikakršen problem. Vlada je kljub temu predlagala izplačilo pokojnin po ključu, ki v zakonu ni predviden. Kar dejansko pomeni, da pri upokojencih še vedno varčuje,« dodaja.

Več o zavzemanju stranke Zavezništvo za odpravo varčevanja pri upokojencih najdete še na spodnjih povezavah:
http://www.monogram.si/sabtmp/pritisk_na_vlado_deloma_uspel_za_pokojnine/
http://www.monogram.si/sabtmp/podpisi_podpore_zapokojnine_v_parlamentu/
http://www.monogram.si/sabtmp/regres-ze-letos-vsem-upokojencem/