V opozicijskih poslanskih skupinah SAB (predlagatelj), Levica (predlagatelj), LMŠ in SD smo vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za kulturo. Na nujni seji bodo člani odbora obravnavali dve točki dnevnega reda, in sicer: nedopustne poskuse razgradnje javnih medijev in pokončnega novinarstva s strani Vlade Republike Slovenije (predlog SAB) ter prisilno izselitev kulturniških in civilnodružbenih organizacij iz stavbe na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani (predlog Levice).

Na skupni novinarski konferenci opozicijskih poslanskih skupin je v imenu SAB sodeloval Marko Bandelli, član odbora za kulturo, in kot eden od dveh predlagateljev predstavil razloge za sklic nujne seje. Te povzemamo v nadaljevanju.

Slovenija se, podobno kot večina držav članic Evropske unije, spopada z drugim epidemiološkim valom bolezni covid-19. V obdobju, ko število okuženih eksponentno narašča in je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, vlada tiho in v ozadju maje temelje demokracije.

Po vzoru držav, kot sta Madžarska in Poljska, si vlada želi podrediti nacionalni radio in televizijo ter druge javne medije, kot je Slovenska tiskovna agencija (STA).

»Objektivni in svobodni javni mediji so četrta veja oblasti, ki zasledujejo cilj obveščanja javnosti o zadevah javnega interesa. Kako pomembne so verodostojne in preverljive informacije, se je pokazalo zlasti v boju z novim koronavirusom in ažurnem poročanju o številu novookuženih,« je prepričan poslanec Bandelli.

V senci boja z epidemijo pa si vlada vztrajno prizadeva za prisvajanje javnega medijskega servisa, ki je že vrsto let kamen spotike največje koalicijske stranke. Po svežnju škodljivih sprememb medijske zakonodaje, ki bi korenito posegle v medijsko krajino ter osiromašile in razgradile javno RTVS, se zdaj pripravlja predčasna razrešitev generalnega direktorja zavoda Igorja Kadunca.

Pod pobudo za razrešitev Igorja Kadunca z mesta generalnega direktorja RTVS se je podpisalo 13 programskih svetnikov blizu vladajoči koaliciji. Kot navajajo podpisniki pobude, želijo glasovanje o razrešitvi s sočasnim imenovanjem vršilca dolžnosti izvesti na redni seji programskega sveta RTVS v ponedeljek, 26. 10., oziroma na izredni seji. Prvi mož največje medijske hiše v državi naj bi svoje naloge opravljal nevestno in malomarno, zavodu pa povzročal finančno škodo.

Če bi svetnikom Kadunčeva razrešitev, za katero potrebujejo 15 glasov, uspela, naj bi bil na mesto vršilca dolžnosti imenovan prvi nadzornik RTVS Andrej Grah Whatmough. Ni odveč dodati, da je slednji član koalicijske stranke SMC.

»V primeru uresničitve tega scenarija se lahko zgodi, da bo naš največji medijski servis postopno pristal v rokah vladajoče politike in s tem trobilo desne politične opcije. Z zamenjavo urednikov in novinarjev, ki so naklonjeni kritičnemu poročanju o delu vlade, pa bi postavili spomenik propadanju javnih medijev,« kritično izpostavlja Marko Bandelli.

Imitiranje madžarskih in poljskih modelov politične podreditve medijev ter favoriziranje njunih avtoritarnih politik sta za pokončno novinarstvo in delovanje javnih medijev usodna.

Prav zato v opozicijskih SAB, LMŠ, SD in Levica ne bomo pristali na politično podreditev svobodnih medijev in s tem na ustvarjanje »mašinerije« za vladno propagando.

»Javni mediji so javno dobro in služijo izključno ljudem, brez svobodnih in neodvisnih medijev pa ni demokracije,« zaključuje Bandelli.

Na nujni seji bomo predlagali sklep, naj odbor za kulturo pozove Vlado Republike Slovenije, naj nemudoma zaustavi vse poskuse razgradnje in politične podreditve javnih medijev.

Za konec dodajamo, da smo tudi v SAB kritični do potez ministrstva za kulturo in vlade, ki sta na dan vnovične razglasitve epidemije, tj. 19. oktobra 2020, najbolj vitalne in angažirane kulturne in civilnodružbene organizacije dobesedno čez noč izgnala iz prostorov na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani. Nevladne organizacije mečemo na cesto v času, ko je sektor kulture zaradi epidemije že utrpel resne in dolgoročno usodne posledice, očitno pa je to še eden od poskusov, kako utišati in zadušiti civilno družbo, ki razmišlja drugače od vladajoče oblasti.

Foto: MMC RTV SLO