V Zavezništvu socialno-liberalnih demokratov smo pripravili in danes tudi vložili zahtevo za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ v zvezi s prodajo NLB.

Dejstva, da je bilo leto 2013 v marsičem eno najtežjih in tudi najpomembnejših v zgodovini Slovenije, se ne da zanikati. Kot tudi ne, da smo se takrat borili za ohranitev finančne suverenosti, ki pa so jo najbolj ogrožale banke in izmed vseh bank, najbolj prav največja, NLB. Konec leta 2013 smo bili tako tretje leto zapored  prisiljeni v tretjo dokapitalizacijo NLB, ki je bila dodatno podprta še s prenosom slabih terjatev na DUTB. Vlada je morala ukrepati, in pogoji Evropske komisije, tudi prodaja 75 % deleža NLB do konca leta 2017 kot razlogi za sam izstop iz lastništva NLB, so se iz takratne perspektive zdeli realni. Sam postopek prodaje naj bi vodil SDH, ki je januarja 2016 tudi začel s pripravljalnimi dejanji. Do tu torej je vse, kakor mora biti, od tu naprej pa prihaja do zapletov. Tako so oktobra 2016 iz SDH sporočili, da naj bi Vlada zaradi prevelikih tveganj v povezavi z brexitom pri prodaji NLB predlagala podaljšanje roka do leta 2020. Enako je oktobra 2016 sporočil tudi predsednik Vlade, ki je ocenil, da bo Slovenija verjetno preložila prodajo NLB. Danes, februarja 2017, o tem nihče ne ve nič, kot kaže tveganj ni več.

V Zavezništvu pričakujemo, da predstavniki Vlade in SDH povedo kdaj, kako in kaj bodo storili v zvezi z nadaljnjimi postopki pri prodaji NLB. Najmanj, kar lahko od Vlade in SDH zahtevamo je, da bosta storila vse, da se zaščitijo interesi Slovenije in slovenskih davkoplačevalcev in v primeru, da obstajajo razlogi, ki povečujejo tveganje ter zmanjšujejo realno možnost za dobro prodajo NLB, temu primerno ukrepajo – da ne bo potrebno na koncu spet iskati plana B, ki bo za državo boleč in drag. Konec koncev so razmere danes, v letu 2017, bistveno drugačne, kar daje Vladi veliko več manevrskega prostora in pogajalske moči, kot je bil to primer v letu 2013.