Ko vlada ni odločna, jo je treba k pravim ukrepom spodbuditi. Potem ko smo v stranki Zavezništvo dosegli zapis pravice do pitne vode v ustavo, smo tokrat pomagali upokojencem. Julija bodo ob pokojnini čisto vsi prejeli tudi letni dodatek!

Koalicija je najprej bila proti. Ko smo v Zavezništvu predlagali sprejem zakona, s katerim bi odpravili krizne ukrepe na področju pokojnin, so iz vlade najprej dejali, da to ne gre.

Vseeno smo vztrajali. »Če je krize konec, potem moramo protikrizne ukrepe odpraviti,« je ob predstavitvi našega predloga zakona povedala predsednica stranke Zavezništvo Alenka Bratušek.

Zahtevali smo, naj upokojenci, ki imajo pokojnine nižje od 431 evrov, prejmejo 390 evrov letnega dodatka, tisti z višjimi pokojninami pa 250 evrov – in to zagovarjali v državnem zboru.

Če bi namreč veljala ureditev kot pred krizo, bi morali čisto vsi upokojenci prejemati regres. Še v letu 2016 pa ga tisti z višjimi pokojninami niso prejeli, obstajala je nevarnost, da ga ne bi niti v letu 2017.

Peticija Za pokojnine
A pritiska nismo izvajali samo v parlamentu. Odšli smo na ulice in trge, s peticijo Za pokojnine zbirali podpise v podporo našemu predlogu. Na stojnicah so naši člani in podporniki pozivali vse, ki menijo, da so upokojenci že dovolj prispevali pri varčevanju zaradi krize, naj podprejo prizadevanja, da se njihovo odrekanje konča.

V samo dveh dneh smo zbrali več kot 5.000 podpisov.

»Nekateri politični nasprotniki so nam očitali, da je to akcija, s katero si nabiramo politične točke. Mislijo si lahko, kar hočejo. V stranki Zavezništvo smo v nečem pač konsistentni: ko gre za pravo stvar, jo podpremo. Včasih, kot je bilo v tem primeru, pa se za dobro drugih zavzamemo kar sami, na lastno pest,« pravi Alenka Bratušek.

Za dobro drugih
Po pritiskih v državnem zboru in pritisku v obliki zbranih podpisov je vlada vendarle popustila. Regres bodo prejeli vsi. Tisti, ki imajo pokojnino nižjo od 750 evrov, bodo razdeljeni v štiri razrede, pri čemer bodo tisti z najnižjimi pokojninami dobili največ 400 evrov dodatka. Tisti, katerih višina pokojnine presega 750 evrov, pa bodo prejeli 90 evrov regresa. Za to bo v pokojninski blagajni namenjenih dodatnih 21 milijonov evrov.

A pozor, vlada našega predloga ni upoštevala v celoti! Zato še vedno velja opozorilo vladi: Dajte že ukiniti ukrepe, ki veljajo od začetka krize, in dajte upokojencem tisto, kar so dobivali pred krizo!

Preprosto ni prav, da so v času globoke krize prispevali z zategovanjem pasu, odrejenim z Janševim zloglasnim zakonom ZUJF (Zakonom o uravnoteženju javnih financ), zdaj, ko so razmere v gospodarstvu boljše, pa jih ne spustimo blizu.

Pridružite se nam v boju za prave stvari, povejte naprej prijateljem ali delite članek na spletnih omrežjih.
Ekipa stranke Zavezništvo, ki jo vodi Alenka Bratušek