V Državnem zboru je na pobudo Alenke Bratušek potekala razprava o tem, kako namerava vlada postopati ob napovedani stavki javnega sektorja, ki je doslej največja v samostojni Sloveniji.

Predsednica Stranke Alenke Bratušek je na seji Komisije za nadzor javnih financ (KNJF) opozorila, da so poslanci že vse od prvih ločenih dogovorov vlade z nekaterimi sindikati javnega sektorja opozarjali na to, da bi to lahko pomenilo povečanje zahtev tudi preostalih sindikatov.

»Ohromitvi države, ki se obeta, bi se s pravočasnimi pogovori lahko izognili,« je poslanka dejala tistemu, ki je najbolj odgovoren, da je do stavke prišlo – ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju.

»Namesto da bi ukrepal, je minister po sprejetju sporazuma s sindikatom zdravnikov Fides poudarjal, da pri tem dogovoru ne gre za poseg v enotni plačni sistem,« je še opozorila poslanka.

Stavka javnega sektorja je sicer tudi odgovornost cele vlade in koalicije, ki je v državnem zboru sprejela proračun za leto 2018, čeprav dogovor o plačah za leto 2018 ni bil sklenjen, pa bi po zakonu moral biti.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je na seji KNJF povedala, da ne more oceniti škode stavke. Pričakuje nadaljevanje dialoga s sindikati. Ocenila je, da bi lahko prišli do soglasja, čeprav »obstaja neracionalno pričakovanje sindikatov, da se jim bodo plače dvignile, kot so se dvignile plače zdravnikom.«

Razlika je tudi med tem, kaj vlada lahko ponudi sindikatom in kaj ti pričakujejo: na voljo je po besedah ministrice 77 milijonov evrov, sindikalne zahteve pa naj bi proračun stale 900 milijonov evrov.

Alenka Bratušek je vseeno pozvala vlado, naj se vsaj zdaj, če je že zamudila cel mandat, resnično potrudi in poskuša državo rešiti pred kaosom, ki se obeta zaradi stavke.

Poslanci na seji niso izglasovali predloga Alenke Bratušek, pobudnice razprave o stavki in njenem vplivu na proračun, naj vlada Komisijo za nadzor javnih financ sproti seznanja z aktivnostmi, povezanimi s pogajanji javnega sektorja.