MAG. ALENKA BRATUŠEK

Predsednica stranke

MAG. ALENKA BRATUŠEK

Predsednica stranke

alenka.bratusek@sab.si

  • Predsednica stranke SAB (2014 – še traja)

  • Poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije (2021 – še traja)

  • Podpredsednica Vlade Republike Slovenije in ministrica za infrastrukturo (2018 – 2020)

  • Poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije (2014 – 2018)

  • Prva predsednica Vlade Republike Slovenije (11 vlada RS, 2013 – 2014)  

  • Poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije (2012 – 2013) in predsednica državnozborske Komisije za nadzor javnih financ

  • Direktorica direktorata za proračun na Ministrstvu za finance (2006 – 2011)

  • Vodja podskupine za proračun v širši delovni skupini za predsedovanje Slovenije Svetu EU (2007 – 2008)

  OSEBNA SPLETA STRAN

  Povezava do osebne spletne strani Alenke Bratušek www.alenkabratusek.si

  Spoštovane in spoštovani.

  V stranki SAB smo zbrani posamezniki, za katere so država in ljudje vedno na prvem mestu. Za njihovo dobrobit se neomajno borimo in smo nepopustljivi, ko gre za zaščito človekovih pravic, temeljnih svoboščin in vrednot demokratične družbe. 

  Ni vedno lahko, a če si nekaj želiš početi in veš, za kaj delaš, potem vztrajaš. In čeprav so izzivi lahko vsakič težji, jih prav na podlagi izkušenj in v preteklosti sprejetih odločitev lažje premagaš in na koncu dosežeš cilj.

  To je razlog, zakaj v naši stranki tako poudarjamo izkušnje in dajemo prednost tistim, ki so se pri svojem delu že izkazali. Pomembna je tudi odločnost, saj je v politiki treba sprejeti marsikatero težko odločitev. Mi smo jih že sprejemali in  na srečo so se izkazale za pravilne.

  Vsi skupaj prebivamo v prelepi Sloveniji, zato si enako kot vi prizadevamo živeti v čim bolj urejeni in sodobni socialni državi.

  Pozivam vas, da tudi vi vsak dan delate za skupno dobro. Pridružite se nam, berite o  aktivnostih na naši spletni in Facebook strani in nas podprite  zavzemanjih za višje plače, dostojne pokojnine in brezskrbno mladost.

  Politična kariera

   

  2018–2020

  Po državnozborskih volitvah je stranka SAB vstopila v koalicijo levosredinskih strank, predsednica SAB pa je postala podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo.

  2014–2018

  Leta 2014 ustanovi stranko Zavezništvo Alenke Bratušek in postane njena predsednica. Kmalu zatem stranka sodeluje na državnozborskih volitvah in osvoji štiri poslanske mandate – med njimi je tudi Alenka Bratušek.

   Kljub uspešnemu vodenju vlade s strani Alenke Bratušek se mandatar Miro Cerar odloči za sestavo koalicije brez Zavezništva. Kot poslanka opozicije Alenka Bratušek konstruktivno podpira delo vlade in opozarja na napake in škodljive odločitve.

  Leta 2017 se stranka na tretjem kongresu preimenuje v Stranko Alenke Bratušek in se zaradi prepoznavnosti predsednice in njenega zavzemanja za pravice upokojencev in delavcev ponovno uvrsti v parlament; tokrat s petimi mandati.

  2013 –2014

  Poslanci jo s 55 glasovi izberejo za prvo predsednico Vlade Republike Slovenije. Vlado, ki jo sestavi koalicija strank PS, SD, DL in DeSUS, Alenka Bratušek prevzame v enem najtežjih obdobij za državo v času samostojne Slovenije.

  Omenja se prihod »izredne uprave«, tako imenovane trojke, ki bi zaradi izjemno težke javno-finančne situacije prevzela odločanje o naši usodi; podobno, kot se je to zgodilo v Grčiji. Vlada Alenke Bratušek se temu upre. Izreden padec gospodarske rasti (-4,6 % BDP), pritisk mednarodnih finančnih trgov na državno zadolževanje in kar 130 tisoč brezposelnih – to je bila slika države, ko je Alenka Bratušek prevzela vodenje vlade. V samo enem letu ji je s pravimi ukrepi uspelo stabilizirati stanje in državo rešiti pred trojko in bankrotom. In to brez poseganja v pridobljene pravice.

  Gospodarska rast se na temelju pravih ukrepov dvigne na +3,6 % BDP, obresti na državne obveznice padejo s 7 % na 2 %, brezposelnost se zniža za 20.000 oseb. Mag. Bratušek dokaže, da znamo in zmoremo. Odnos do Slovenije se spremeni: mednarodni mediji poročajo o državi, ki je naredila impresiven preobrat iz skoraj bankrotirane države v državo z najvišjo gospodarsko rastjo v EU.

  Mag. Bratušek vlado ves čas vodi v prepričanju, da so na prvem mestu državljanke in državljani, njeno delo pa zaznamuje tudi čut za sodelovanje in solidarnost.

  2011–2013

  Na predčasnih volitvah leta 2011 je na listi stranke PS v Kranju izvoljena za poslanko Državnega zbora. V parlamentu unovči znanja, pridobljena v času vodenja direktorata za proračun ministrstva za finance in predseduje Komisiji za nadzor javnih financ. Je tudi članica Odbora za finance ter Odbora za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo.

   

  Poklicna kariera

   

  1999–2011

  Ministrstvo za finance

  Od leta 2006 vodi Direktorat za proračun. Njeno delovno področje obsega državni proračun, financiranje lokalnih skupnosti in črpanje evropskih sredstev. Leta 2007 in 2008 sodeluje pri pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. V širši delovni skupini za predsedovanje vodi podskupino za proračun.

    

  1995–1999

  Ministrstvo za gospodarstvo

  Sodeluje pri vzpostavitvi mreže za pospeševanje malega gospodarstva.

   

  1994–1995

  Svojo poklicno pot začne v manjšem tekstilnem podjetju v Savinjski dolini.

   

  Življenjepis

   

  Izobrazba

  2006 – Magisterij znanosti s področja managementa neprofitnih organizacij na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani

  1994 – Diploma na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani

  1984–1988 Srednja naravoslovno-matematična šola v Celju

  1976–1984 Osnovna šola v Žalcu

   

  Rodila se je v Celju 31. marca 1970. Oba starša sta Celjana: mami Zdenka diplomirana ekonomistka in dolga leta učiteljica na celjski Srednji trgovsko-komercialni šoli, ati Milan pa diplomirani pravnik, dolga leta sodnik v Žalcu, nekaj časa tudi na višjem sodišču v Celju.

   V Celju je zaključila Srednjo naravoslovno-matematično šolo, leta 1994 diplomirala na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, leta 2006 pa magistrirala na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani s področja managementa neprofitnih organizacij.

   Po kratkotrajnem delu v manjšem tekstilnem podjetju se je leta 1995 zaposlila na Ministrstvu za gospodarstvo in med drugim sodelovala pri postavljanju mreže za pospeševanje malega gospodarstva.

   Od leta 1999 do leta 2011 je bila zaposlena na Ministrstvu za finance. Generalna direktorica Direktorata za proračun Ministrstva za finance je bila od leta 2006. Odgovorna je bila za državni proračun, financiranje lokalnih skupnosti in črpanje evropskih sredstev. Leta 2007 in 2008 je sodelovala pri pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije, vodila je podskupino za proračun.

   Na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011 je bila izvoljena za poslanko. V parlamentu je kot poznavalka javnih financ prevzela vodenje Komisije za nadzor javnih financ.

   Leta 2013 je bila kot prva ženska v zgodovini naše države izvoljena za predsednico Vlade Republike Slovenije. Vodenje države je prevzela v do tedaj najtežavnejšem obdobju samostojne Slovenije. Zaradi njenega odločnega ukrepanja država ni bankrotirala, v Slovenijo nismo dobili t. i. trojke.

   Po razkolu v stranki je leta 2014 odstopila s premierskega položaja, ustanovila svojo stranko in bila na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2014 v volilni enoti Kranj ponovno izvoljena za poslanko. S podporo državljanov njenemu preteklemu delu v vlogah predsednice vlade in aktivne poslanke je Stranka Alenke Bratušek, ki jo vodi vse od ustanovitve, tudi leta 2018 na predčasnih volitvah v Državni zbor ostala parlamentarna stranka. Svoj rezultat je še izboljšala in dobila pet poslanskih sedežev.

   

  1. 9. 2018 jo je Državni zbor Republike Slovenije imenoval za ministrico za infrastrukturo.

  Od februarja 2021 je ponovno poslanka Državnega zbora.

  KNJIGA – V SVOJIH ČEVLJIH

  Zgodba Alenke Bratušek, prve slovenske predsednice vlade

  Napisal Tadej Golob

   

  NAROČI SE NA E-NOVICE!

  ZADNJE NOVICE

  Kontakt

  SAB | Stranka Alenke Bratušek

  Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana

  T: 08 387 26 17
  E: info@sab.si