V stranki SAB smo ob začetku Evropskega tedna mobilnosti vložili novelo zakona, s katero bi vsem upokojencem, invalidom, vojnim veteranom in starejšim od 65 let omogočili brezplačne prevoze tudi v občinah z mestnim potniškim prometom!

Danes se upokojenci brezplačno že lahko vozijo v mestnem potniškem prometu v Novem mestu, Velenju in Novi Gorici, z našim predlogom pa bi to veljalo v vseh preostalih občinah z mestnimi linijami avtobusov.

»Ugodnost predstavlja nov mejnik za večjo varnost in mobilnost upokojencev, finančne posledice pa so le okrog 3,8 milijona evrov, kar je ob 13-milijardnem proračunu minimalno,« je ob vložitvi novele zakona o prevozih v cestnem prometu izpostavila naša predsednica Alenka Bratušek.

»Državni proračun bi kril le tisti del, ki ga danes plačujejo upokojenci, medtem ko bi preostali strošek tako kot do sedaj pokrivale občine,« dodaja predsednica Bratušek. V največji Mestni občini Ljubljana je strošek, ki ga za javno mrežo LPP prispevajo upokojenci, 3 milijone, v Mestni občini Maribor pa pol milijona evrov.

Poslanka SAB Maša Kociper, ki je tudi ljubljanska mestna svetnica in mariborski poslanec SAB Andrej Rajh sta novembra lani na župana dveh največjih slovenskih občin že naslovila takšno pobudo. Odgovor obeh mestnih občin je bil, da za takšno ugodnost občina preprosto nima denarja, z vloženo novelo pa bi to oviro odpravili.

V stranki SAB smo s 1. julijem 2020 že dosegli, da se vsi upokojenci, invalidi, vojni veterani in starejši od 65 let brezplačno vozijo z medkrajevnimi avtobusi in vlaki. Predlog je takrat pospremila široka podpora v državnem zboru, zato ne vidimo razloga, da nas tisti, ki jim je mar za upokojence, tudi tokrat ne bi podprli.

 

Foto: Dnevnik