Mag. Alenka Bratušek je na ministrico za notranje zadeve, mag. Vesno Györkös Žnidar in na ministra za infrastrukturo, dr. Petra Gašperšiča, naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z varnostjo v cestnem prometu in povečanju števila smrtnih žrtev v letu 2016.

Spoštovana ministra,

v letošnjem letu, od 1. januarja do 18. septembra, je na naših cestah življenje izgubilo 100 ljudi. Statistično gledano, je ta številka od leta 2011 daleč najvišja. Slovenija se po številu smrtnih žrtev uvršča v sredino držav članic EU v letu 2015 in zaseda 15. mesto med 28. državami članicami. Slovenija se je po podatkih Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa v letu 2015 žal uvrstila tudi med tistih 16 držav, kjer se je, v primerjavi z letom poprej, povečalo število umrlih v prometnih nesrečah. V letu 2015 smo bili tako priča poslabšanju stanja predvsem v mesecu juliju, ko je umrlo 26 oseb, pri čemer so najbolj izstopali motoristi, pešci in kolesarji, najpogostejši vzrok prometnih nesreč pa je bila neprilagojena oziroma prevelika hitrost, s katero je največkrat povezana tudi vožnja pod vplivom alkohola. Vsaka smrt ali telesna poškodba na slovenskih cestah je preveč. V Sloveniji bo tako potrebno storiti veliko več na področju nadzora, varnosti motornih vozil, izboljšanju cestne infrastrukture, več na izobraževanju voznikov in prometni vzgoji naših najmlajših članov družbe, otrocih in mladostnikih.

Prav tako ne moremo mimo dejstva, da je polletna stavka policistov trajala predolgo, in da je zagotovo tudi to in s tem posledično nedelovanje in opravljanje nalog policistov v cestnem prometu pripomoglo k povečanju števila smrtnih žrtev na slovenskih cestah. Zato vam zastavljam naslednje vprašanje:

Kdo znotraj Vlade bo prevzel odgovornost za nastalo povečano število žrtev v cestnem prometu, glede na to, da se v doglednem času niste uspeli dogovoriti za prekinitev stavke in s tem posledično poskrbeti za ustrezno varnost državljank in državljanov na slovenskih cestah?

 

Za vaš odgovor se vam zahvaljujem in vas pozdravljam,

                                                                    mag. Alenka Bratušek