To vprašanje se mi je postavilo, ko sem slišal odstopno izjavo g. Hojsa. Ko pa sem prebral še tvit predsednika vlade, je vprašanje dobilo še dodatno težo. Pri tem se sprašujem, ali ti fantje to delajo zavestno, ali pa so le totalni analfabeti, strastno željni moči in oblasti.

Kako drugače lahko razložimo njihovo sistematično rušenje in uničevanje institucij države, ki bi jih morali na svojem položaju varovati in graditi? Institucije so namreč nedvomno osnovni temelj države in delovanja tržne ekonomije. Dobro delovanje in zaupanje v institucije od šolstva in zdravstva, do policije, sodstva in vojske, finančnih institucij, javnih medijev itd., je ključni dejavnik dobrega delovanja družbe in najpomembnejši vzvod gospodarskega razvoja. Ne gre samo za razmerje pravnega sistema in ekonomije, temveč tudi za politiko in moralo. V tem četverokotniku se je ta vlada povsem izgubila. Namesto da bi gradila, ruši; namesto da bi povezovala, razdvaja; neti medsebojno sovraštvo in širi strah v lastnem narodu. Deluje neodgovorno, kot da je še vedno v opoziciji. To v skladu z doktrino stranke SDS pomeni, da naj bi bila njena edina naloga rušiti vlado. Zdaj v koaliciji rušijo še institucije in državo.

Politično-ekonomska vladajoča elita očitno ne razume, ali pa noče razumeti abecede družbe. Ko zavladajo oblasti željni analfabeti (pa to ne leti samo na vlado Janeza Janše), še posebej, če se ob tem naslanjajo na tujino, se zatresejo temelji družbe in tlakuje pot v globoko krizo. Gladko zanikajo dokazano dejstvo, da je družbena vključenost institucij in ljudi, kot dokazujeta Acemoglu in Robinson v delu »Zakaj narodi propadajo«, edina pot, ki poveže inovativnost, družbeni in ekonomski razvoj ter blaginjo družbe.

Tudi poročilo Svetovne banka o merjenju kapitala 21. stoletja na podlagi obsežne študije v 122 deželah dokazuje, da je daleč najpomembnejši vir nacionalnega bogastva neoprijemljivi in ne proizvodni kapital. Neoprijemljivi kapital sta usposobljenost in znanje ljudi. Njihova povezanost in delovanje družbenih institucij v razvitih državah predstavljata kar 80 % vir vsega nacionalnega bogastva.

Sam sicer ne verjamem, da Janez Janša ne bi razumel pomena institucij. Tudi v svojem nastopnem govoru ob imenovanju za mandatarja je marca letos dejal: »Leta 1992, ko je Slovenija ne samo bila samostojna država, bili smo tudi mednarodno priznani, imeli smo lastno valuto, diplomacijo, močno vojsko, usposobljeno policijo, vse institucije, ki so več ali manj delovale«. Torej nedvomno ve, kaj država potrebuje. Mogoče pa namerno ustvarja krizo za uporabo doktrine šoka, da bi vzpostavil oblast po svoji podobi alla Orban.

Vojko Starović, poslanec SAB