Potem ko smo že dosegli vpis pravice do pitne vode v ustavo in ko smo uspeli s predlogom, naj čisto vsi upokojenci že letos prejmejo regres, je mala državnozborska ekipa stranke Zavezništvo dosegla še eno zmago: mladi so po prizadevanjih naših poslank Alenke Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček dobili besedo pri odločanju o v svetu zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Vključitev predstavnika mladih v svet zavoda ZPIZ je na videz morda majhen korak, a pomemben korak naprej pri zagotavljanju vključenosti mladih v demokratične procese odločanja.

Na to, da bo naš predlog zaživel tudi v praksi, je kazalo že po seji Odbora za delo, ki je potekala konec junija. Člani odbora so se takrat strinjali z argumenti Mirjam Bon Klanjšček in Alenke Bratušek, da je mladim treba zagotoviti, da so pri odločanju o pomembnih stvareh zraven. In da ni dovolj, da samo poslušajo dogajanje in dajejo predloge, ampak morajo imeti tudi možnost glasovanja.

Poslanci so zato podprli njun predlog spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem bi v svetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje svojega predstavnika dobili tudi dijaki in študenti, ki delajo prek študentske napotnice. Predlog je nato dobil še podporo poslancev na julijski seji državnega zbora in bo tako postal zakon.

Dati mladim besedo
Predlog poslank Zavezništva izhaja predvsem iz prepričanja, da je mladim treba dati besedo pri odločitvah, ki vplivajo tudi nanje. »Mladi že dalj časa pozivajo k vključitvi, zato bi jim z našo novelo zagotovili enakopraven položaj v družbi oziroma vsaj dali možnost, da si enakopravnost izborijo,« je na tiskovni konferenci ob vložitvi predloga dopolnitve zakona ZPIZ pojasnila poslanka Bon Klanjšček. »Prav je, da so v razprave in odločitve, ki zadevajo njihovo dobrobit, aktivno vključeni. Poleg tega pa politično in širše družbeno udejstvovanje mladih pozitivno vpliva tako na stopnjo demokratičnosti države kot na zmožnost mladih, da postanejo bolj avtonomni,« je dodala.

Naš predlog, naj se svet ZPIZ razširi s predstavnikom mladih, ki delajo prek študentske napotnice, sta podprla tudi predstavnika Študentske organizacije in Mladinskega sveta. Tudi v teh organizacijah namreč poudarjajo, da morajo biti zaradi načel medgeneracijske solidarnosti tudi mladi ustrezno zastopani v instituciji, ki pomembno sooblikuje socialno komponento naše države.

Pravično je, da imajo predstavnika
Čeprav je vključenost mladih v demokratične procese odločanja izjemno pomembna, to ni edini razlog, zakaj smo se v Zavezništvi zavzeli za spremembo pokojninskega zakona. Tudi povsem pravično je, da predstavniku mladih, ki delajo prek študentske napotnice, damo možnost soodločanja v svetu ZPIZ. Od februarja 2015 namreč od zaslužka iz študentskega dela tudi dijaki in študenti prispevajo v pokojninsko blagajno. 15,5 odstotka od tistega, kar zaslužijo, morajo dati h kraju za pokojnino, zaradi česar je v pokojninski blagajni vsako leto približno dodatnih 60 milijonov evrov.

Predstavnika mladih bo po našem predlogu v svet zavoda imenovala Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Za takšno rešitev smo se odločili, ker je ŠOS edina »mladinska« organizacija, ki za financiranje delovanja prejema sredstva iz koncesijske dajatve. To državi prispevajo podjetja, ki študentom dajejo delo, in sicer 16 odstotkov vrednosti zneska, ki ga študent zasluži z delom prek napotnice. Od tega približno 4 odstotke prejme ŠOS. Del ŠOS je tudi Dijaška organizacija Slovenije (DOS), kar pomeni, da bi predstavnik ŠOS-a v svetu ZPIZ-a dejansko predstavljal tako študente kot dijake, ki prispevajo v pokojninsko blagajno.

Delite zgodbo s prijatelji!