Pred petkovim sestankom sveta stranke, na katerem bodo članice in člani sveta odločali o vstopu Stranke Alenke Bratušek v koalicijo, je predsednica stranke Alenka Bratušek članom sveta poslala pismo. V njem pojasnjuje, zakaj bo vodstvo stranke predlagalo, naj bo stranka del vlade kljub temu, da koalicijski partnerji niso hoteli, da prevzamemo koordinacijo nad ministrstvi za finance, zdravje in socialo. O pismu že poročajo mediji, a ga v celoti niso objavili – zato ga objavljamo tukaj.

Spoštovani članice in člani sveta,

v ponedeljek ste že prejeli vabilo na svet stranke, ki bo v petek, 24. 8., ob 18. uri v prostorih stranke v Ljubljani. Veselim se vnovičnega srečanja z vsakim izmed vas.

Veliko si imamo povedati, to pismo pa vam pošiljam zato, da bi naš pogovor lažje stekel. Da bi se lahko bolje slišali.

Kot ste lahko spremljali iz medijev, so bila pogajanja o sestavi koalicije in vlade kar naporna. Usklajevanj je bilo veliko, na koncu je bilo treba sprejeti kar nekaj kompromisov – vse zato, da bi dobili tisto, kar po našem mnenju Slovenija potrebuje: levosredinsko vlado, v kateri bomo za učinkovitost skrbeli tudi mi z našim odločnim načinom vodenja in izkušnjami. Vlado, ki bo prednost dala reševanju krize v zdravstvu, povišanju pokojnin in poskusu odprave stanovanjskih in zaposlovalnih stisk mladih.

Izkupiček je od včeraj popoldan tudi uraden: koalicijska pogodba je usklajena, vključene so najbolj ključne zahteve naše stranke. Dogovorili smo se tudi, da bo Stranka Alenke Bratušek v novi vladi imela tri ministre – vodili bomo Ministrstvo za infrastrukturo, Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Nekateri med vami ste meni in drugim iz ožjega vodstva stranke že izrazili začudenje, nekateri celo razočaranje, da ne bomo vodili ministrstva za zdravje ali ministrstva za finance. Take in drugačne izraze nezadovoljstva stranka od podpornikov prejema tudi na socialnih omrežjih in po elektronski pošti.

Število odzivov se je še posebej povečalo po mojem pojasnilu novinarjem, da sem bila pripravljena prevzeti največja bremena te vlade na svoj hrbet, prevzeti koordinacijo treh najpomembnejših in med sabo izjemno povezanih ministrstev – financ, zdravja in sociale –, a da »fantje niso bili za«.

Do mene in drugih v stranki so od takrat naprej prihajale zahteve, naj se iz koalicije umaknemo. Naj v vlado, kjer pač naš način dela in naše izkušnje niso cenjeni, ne gremo. Opozarjali ste nas, da je vlada manjšinska in ima nepredvidljivega zunanjega partnerja. Postavili ste nam tudi upravičeno vprašanje, zakaj ne bi mogla Stranka Alenke Bratušek delovati tako kot stranka Levica in biti partnerska stranka koalicije, če nam že ne zaupajo vloge, ki smo jo bili pripravljeni prevzeti.

Vsa ta mnenja in pomisleki so na mestu in res bi se lahko odločili, da v vlado ne gremo – o tem boste odločali v petek.

Navkljub vsem tem pomislekom pa bo moj predlog in predlog vodstva stranke, da v koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca ostanemo.

Potem ko ni bila dana zelena luč za to, da bi jaz osebno koordinirala delo ministrstev za finance, zdravje in socialo, nam nihče več ne more očitati, da nismo prevzeli vodenja ministrstva za zdravje. Vsi namreč razumejo, da če želiš reševati probleme v zdravstvu, moraš nujno imeti tudi vpliv na ministrstvu za finance. Da brez tega res ne gre, kaže tudi namera, da bo nova vlada imela človeka, ki bo koordiniral ministrstvi za finance in za zdravje – le da to ne bo nekdo iz Stranke Alenke Bratušek, ampak iz stranke premiera Marjana Šarca. Vodenje ministrstva za finance naši stranki ni bilo nikoli ponujeno.

Odločitev koalicijskih partnerjev, da ne prisluhnejo našim načrtom, kako zares učinkovito posredovati v zdravstvenem sistemu in na področju dela in sociale, smo v vodstvu stranke kar nekaj časa »mleli« in se ne koncu z njo sprijaznili. Za to, da še ostanemo del koalicije in smo tudi del vlade, pa smo se nato odločili zato, ker bi ta vlada res lahko naredila veliko za dobro ljudi v naši državi. Prav je, da vprežemo vso našo moč in naše izkušnje za to, da skupaj s koalicijskimi partnerji res dosežemo preboj.

Ljudje so nas na volitvah podprli zato, da bi kaj naredili, ne pa zato, da bi kljub priložnosti voditi državo izbrali lažjo pot in bili v opoziciji.

Izzivov in pravih problemov je veliko. Dosegli smo, da ima ureditev zdravstva absolutno prednost. Dosegli smo, da bo vlada povišala pokojnine. Dosegli smo, da bo država zgradila več stanovanj za neprofitni najem. Vse naše ključne prioritete iz predvolilnega programa bo ta vlada izvajala. Ko bomo v tej vladi tudi mi, pa bomo z našo odločnostjo in našimi izkušnjami pomagali, da se namere tudi zares uresničijo.

Upam, da sem vam s tem pismom primerno pojasnila dogajanje in tudi svoje razmišljanje. Se vidimo v petek

Lep pozdrav,

Alenka Bratušek