dr. Milan Brglez
predsednik Državnega zbora

Ljubljana, 25. 1. 2017

Spoštovani predsednik, dr. Brglez!

Obravnava predloga novele Zakona o tujcih bo kot kaže odstrla marsikatero masko, pod katero se bolj ali manj uspešno skrivajo posamezne kolegice poslanke in kolegi poslanci. Tudi če pustim ob strani pozive najvišjih mednarodnih funkcionarjev, pozive nekdanjih ustavnih sodnikov ter pozive strokovne javnosti, da kot zadnji branik zakonitosti, ustavnosti, in zakaj ne – tudi humanitarnosti, ustavimo konje in ponovno premislimo besedilo predlagane novele, pa nikakor ne morem mimo dogodkov, ki so me osebno, kot žensko in kot poslanko pustili brez besed in me tudi zelo prizadeli.

Spoštovani predsednik dr. Brglez,

na vas se obračam kot na predsednika Državnega zbora, ki je predsednik nas vseh in tisti, ki si po svoji funkciji mora prizadevati za zaščito mojih pravic, pravic, ki jih imam kot ženska in kot poslanka. Besede predsednika Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, mag. Dušana Verbiča, ko je v kamero izjavil, da ne ve, ali sem moški ali ženska, so bile ne samo nedopustne, ampak tudi izrazito žaljive. Užalile so me osebno, kot žensko! Užalile pa so me tudi kot izvoljeno poslanko, pa tudi kot predstavnico vseh žensk, tistih, ki so se že v preteklosti borile in tistih, ki se danes še vedno borijo, da ženske imamo svoje pravo mesto v družbi. Tistih, ki se borijo za pravice žensk, za enake možnosti tako na nacionalni kot nadnacionalni ravni, in ki si, na žalost, morajo danes še vedno prizadevati za odpravo različnih vrst neenakosti, za dosledno spoštovanje pravic žensk kot temeljnih človekovih pravic, za sistematično uresničevanje politike enakih možnosti in za uveljavljanje enakosti kot temeljne vrednote.

Na vas se, spoštovani predsednik dr. Brglez, obračam tudi zato, ker ste tako kot jaz, in tako kot naj bi bil omenjeni predsednik odbora, mag. Verbič, predstavnik ene od liberalno socialnih strank – vi SMC, jaz Zavezništva, oboji ALDE. Kot ženska, kot poslanka in kot socialna liberalka vas spoštovani predsednik dr. Brglez sprašujem, se vam takšen način komunikacije zdi primeren? Najmanj, kar lahko od vas zahtevam je, da uporabite vso svojo avtoriteto in položaj tako znotraj Državnega zbora kot znotraj poslanske skupine in dosežete, da se mag. Dušan Verbič za izrečeno opraviči. In to javno!

Drugo, kar želim v tem pismu izpostaviti, je način vodenja že imenovanega predsednika odbora. Odbora sem se udeležila kot poslanka Državnega zbora. Torej kot poslanka, ki ni članica ali nadomestna članica odbora, in ki v skladu s Poslovnikom DZ lahko razpravlja, tudi daje predloge, o ničemer pa ne glasuje. Zanima me, spoštovani predsednik, na podlagi katerega člena veljavnega Poslovnika se lahko predsedujoči odloči, da poslancu ne da besede, ker ni član odbora? Da ne dovoli predlaganja proceduralnega predloga? Ne tako dolgo nazaj je vodja vaše poslanske skupine, poslanske skupine SMC, na enem vaših kolegijev zahtevala zamenjavo predsednika Odbora za obrambo, ker vodi odbor na neprimeren način, v nasprotju s Poslovnikom, na način, da osebno diskreditira poslanke in poslance. Boste enako ravnanje pričakovali/zahtevali tudi v tem primeru? Prav bi bilo. Saj veste, enaki pravila za vse, ne glede na to ali gre za »naše« ali »vaše«.

Spričo navedenih dejstev, spoštovani predsednik pričakujem, da boste ustrezno reagirali. Pričakujem, da se bo mag. Verbič za svoje izrečene besede javno opravičil, pričakujem, da boste javno obsodili vsakršen šovinizem in diskriminacijo, pričakujem, da boste kot član poslanske skupine SMC predlagali zamenjavo predsednika Odbora za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo in jo seveda tudi podprli, ker gre za vašega člana.

V pričakovanju vašega takojšnjega ukrepanja vas pozdravljam,

mag. Alenka Bratušek