Zapis predsednice SAB Alenke Bratušek ob dnevu Zemlje

Natanko pred dvema letoma sem ob dnevu Zemlje zapisala, da ima ta dan malce napačno ime. Da to ni toliko dan Zemlje kot dan človeštva. Našemu planetu je namreč vseeno, ali je na njem več ali manj stopinj, ali na površju sije sonce ali dežuje, ali pihajo zmerni ali orkanski vetrovi … To je pomembno samo za človeka in za preživetje živalskih in rastlinskih vrst.

Dan Zemlje, ki ga obeležujemo vsakega 22. aprila, je zato dan, ko se spomnimo naravnih danosti, ki jih je vredno ohraniti in jih braniti, ker te pri življenju ohranjajo nas.

V stranki SAB, ki jo vodim, se pomena naravnih danosti dobro zavedamo in smo ponosni, da je na našo pobudo pravica do pitne vode zapisana tudi v ustavi. A to seveda ni dovolj. Vsak izmed nas mora po svojih močeh prispevati k zaščiti okolja, da bi tako dejansko zaščitili človeštvo. Res je to temeljno vprašanje, kot so mladi z vse Slovenije konec marca opozorili na shodu za prihodnost.

Država mora biti pri tem za zgled – in kot ministrica za infrastrukturo lahko vsaj za svoj resor rečem, da v tem intenzivnem prehodu v nizko- ali celo brezogljično družbo država opravlja svojo nalogo. Manj izpustov in čistejše okolje bomo dosegli s povečanjem privlačnosti uporabe javnega prevoza, upoštevamo novosti pri oskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov, spodbujamo okolju prijazno mobilnost vključno s pretovorom blaga, omenim pa lahko tudi graditev približno 1.000 kilometrov novih kolesarskih poti. Vsak od teh ukrepov prispeva svoj delček, da bomo v Sloveniji v prihodnosti živeli še boljše kot danes.

Dejstvo pa je, da lahko vse te ukrepe izvajamo le, če so urejene druge stvari v družbi in ko državo vodijo ljudje, ki ne zanikajo negativne vloge človeka pri poslabševanju razmer za bivanje na Zemlji. Zato želim ob današnjem dnevu Zemlje poudariti tudi pomen evropskih volitev, ki bodo 26. maja.

Po svetu, tudi v najvplivnejših državah, imamo voditelje, ki okoljske spremembe zanikajo in ki hkrati drastično spreminjajo družbeno ureditev na slabše. Zato je pomembno, da v Evropski uniji izberemo politike, zaradi katerih bo naš prostor še naprej veljal za del sveta, kjer je najboljše živeti.

V stranki SAB smo zato za našo glavno kandidatko za evropsko poslanko izbrali koroško slovensko dr. Angeliko Mlinar, ki se je s svojim delom že dokazala in ki bo lahko kos vsem izzivom, s katerimi se bomo morali tudi v Evropski uniji spopasti, da bomo lahko učinkoviti tudi v boju s podnebnimi spremembami.

Kot sem že zapisala, se odgovornost do okolja in družbe začne pri posamezniku. In ko je izid volitev pomemben dejavnik v boju za naše okolje, mora vsak posameznik prevzeti svojo odgovornost in se volitev udeležiti.

Evropske volitve so pravi shod za prihodnost – izberite utemeljeno!
Preberite še: Glavna kandidatka SAB za evropsko poslanko je dr. Angelika Mlinar