Zapis predsednice SAB Alenke Bratušek ob dnevu upora proti okupatorju, 27. 4. 2019

Dan upora proti okupatorju obeležuje začetek narodnoosvobodilnega boja na Slovenskem. Praznujemo odločitev, da se ne damo, da ne bomo živeli v svetu, v katerem nas bodo teptali. Slavimo odločitev za mir in svobodo, ki je ohranila Slovenstvo in v Evropi zgradila mir.

Danes na slovenskih tleh ni vojnih razmer. A že konec meseca maja bomo pred skoraj tako pomembno odločitvijo, kot je bila tista iz leta 1941, ki jo danes obeležujemo.

Čeprav pri nas ni vojne, nas seveda tudi danes skrbi za preživetje ali pa vsaj to, kako v danih razmerah živeti čim bolje. Živimo v obdobju, ki je polno negotovosti. Današnji razvoj se po nekaterih ocenah v primerjavi z industrijsko revolucijo dogaja desetkrat hitreje in ima v družbi približno 300-krat večji učinek kot dogodki v industrijski revoluciji. Biti zaskrbljeni o tem, kaj sploh prinaša prihodnost, je torej nekaj normalnega.

V teh negotovostih in strahovih pa nekateri vidijo priložnost za lahek prevzem oblasti. Na strahove in zaskrbljenost odgovarjajo z lažmi in manipulacijami, ki se sicer lepo slišijo, a so to še vedno laži in manipulacije. In kot so se naši predniki uprli enemu zlu, se je zdaj treba upreti temu. Treba je videti dejstva in se zavzeti za pravo stvar.

Pomembno dejstvo je, da so povezovanje in prijateljstvo narodov, spoštovanje soljudi, pravičnost in enakopravnost temelj napredka v družbi.

Mir in svoboda, ki ju tudi pri nas uživamo od konca druge svetovne vojne, sta predvsem rezultat povezovanja držav na evropski celini. To povezovanje temelji prav na vrednotah narodnoosvobodilnega boja in je vsem prineslo veliko dobrega. Z besedami glavne kandidatke SAB za evropsko poslanko dr. Angelike Mlinar: prav zaradi povezovanja je Evropska unija danes del sveta, kjer je najbolje živeti.

Ne glede na to, kakšni izzivi so pred nami, je torej na podlagi izkušenj od konca druge svetovne vojne do danes treba priznati dejstvo, da se bomo tudi z najzahtevnejšimi izzivi uspešno soočili samo s povezovanjem, strpnostjo in spoštovanjem sočloveka. Trditi, da bomo z izolacijo od drugih in od zunanjega sveta živeli bolje, je preprosto utvara. V vse bolj povezanem svetu nobena država ne more biti oaza v puščavi – z osamitvijo bi postala ravno obratno, košček puščave v oazi.

Zato se je treba tudi danes dvigniti proti zlu in proti škodljivim zamislim. Treba je prepoznati grožnjo, kot so jo naši predniki 26. aprila 1941, in še pravi čas narediti, kar je treba, da bi lahko še naprej gradili na že doseženi blaginji in zagotavljali spoštovanje življenja vsakega posameznika in mir.

Naša naloga je zaenkrat še veliko lažja od naloge tistih, ki so se pred skoraj 80. leti zoperstavili okupatorjem. Vse, kar moramo narediti, je na evropskih volitvah izbrati silo, ki bo še naprej ustvarjala svet po vrednotah narodnoosvobodilnega boja. In ne dopustiti, da bi se nam zgodilo podobno kot milijonom Britancem po referendumu o brexitu, ki so se razočarani prepozno spomnili, da časa ni mogoče zavrteti nazaj.

Kot v stranki SAB poudarimo vsakič, ko se udeležujemo proslav Združenja borcev NOB, so vrednote NOB tudi vrednote naše stranke. In to smo z našim delom že večkrat dokazali.

Bodite odločni tudi vi.