Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je na 33. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ razblinil natolcevanja, da je bila NLB leta 2013 preveč dokapitalizirana.

Povedal je, da ima NLB 16,3-odstotno kapitalsko ustreznost in da je v primerjavi z drugimi bančnimi skupinami v Evropi kapitalska ustreznost NLB med najnižjimi. »Govoriti o prekapitalizaciji je malo na pamet,« je še dejal.

Njegov odziv je prišel kot odgovor na besede koalicijske poslanke Julijane Bizjak Mlakar (DeSUS), da je bilo ob dokapitalizaciji bank leta 2013 vanje danega več denarja, kot bi bilo treba. To sicer poslanci DeSUS poudarjajo ob vsaki možni priložnosti. Poslanec  Franc Jurša je denimo tako nedavno govoril o »lopatanju« 1,5 milijarde evrov v banke – tudi on v smislu, da je bilo za reševanje bank dano preveč. Oba pa seveda z jasnim namenom – biti všečen ljudem, čeprav je tisto, kar govoriš, pač brez temeljev.

Odgovor Blaža Brodnjaka pa ni samo odgovor nekaterim poslancem koalicije, ampak tudi predsedniku vlade Miru Cerarju. Ta je ob sicer povsem legitimni, a izjemno pozni odločitvi, da bo njegova vlada poskušala zamakniti prodajo NLB, dejal, da se je za to odločil tudi zato, ker da obstaja sum, da so bile banke preveč dokapitalizirane. (To je sicer rekel kljub temu, da je njegova vlada na rezultatih istih stresnih testov, na podlagi katerih je bila dokapitalizirana NLB, dokapitalizirala Abanko in Banko Celje!)

Cerar se je ob tej navedbi najverjetneje skliceval na špekulativno študijo ekonomista Velimirja Boleta, na katero se sklicujejo tudi poslanci koalicije, ko govorijo o preveč dokapitaliziranih bankah. Ta študija ni javna, ni jasno, kdo jo je financiral, v njej pa naj bi bilo navedeno, da je država v banke ob dokapitalizaciji dala 1,5 milijarde evrov več, kot bi bilo treba.

Brodnjak je tako končno dal odgovor, ki bo, tako upamo v Stranki Alenke Bratušek, dokončno utišal govorice, da je v banki NLB neki »skriti zaklad«.