Po današnji nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, ki je na temo Mercatorja in Agrokorja potekala na zahtevo poslanke Alenke Bratušek, je jasno troje:

Vlada ne želi in ne bo kupila Mercatorja.

Vlada bi bila pripravljena vstopiti v Mercator kot manjšinska lastnica, če bi to pomenilo večjo stabilnost za Mercator.

Vlada – ki sicer nima dostopa do prodajne pogodbe 56 bank upnic in Agrokorja, saj leta 2014 ni bila prodajalec Mercatorja – bo prek SDH preverila to prodajno pogodbo, saj je dejstvo, da Agrokor ob nakupu ni podal pravih podatkov o lastni finančni sposobnosti.

Čeprav država že od leta 2005 ni več lastnica Mercatorja, je to, da bi trgovec posloval dobro, v interesu države. »Mercator je izjemno pomemben za slovensko gospodarstvo, nanj so neposredno in posredno vezana mnoga delovna mesta. Nujno je zato imeti načrt, kako bomo ukrepali, če bodo težave, v katerih se je znašel Agrokor, ogrozile tudi Mercator,« je bil razlog za to, da je poslanka Alenka Bratušek zahtevala nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

»Leta 2014, ko je 56 bank upnic Mercator prodalo Agrokorju, moja vlada ni mogla niti razmišljati o tem, da bi ponovno postala lastnica Mercatorja. Danes so razmere povsem drugačne, vlada je imela samo v letošnjem letu 1,4 milijarde evrov več davčnih prihodkov v proračun, kot jih je imela moja vlada v letu 2014. Zato lahko o ponovnem vstopu v lastništvo Mercatorja celo razmišlja. Ko to pravim, sicer ne navijam za to možnost. Rada pa bi izvedela, kaj načrtuje vlada oziroma ali in kako je pripravljena na najslabši možen scenarij glede Mercatorja,« je še pojasnila predsednica Stranke Alenke Bratušek.

Od vlade je želela zato pridobiti uraden načrt za primer najhujšega. Na sejo komisije je povabila premierja Mira Cerarja, ministrico za finance Matejo Vraničar, ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in izrednega člana uprave Mercatorja Gregorja Planteuja. Slednja sta na seji tudi aktivno sodelovala.

Država ne bo kupila Mercatorja

»Država ne bo vstopila v lastništvo Mercatorja,« je povedal Počivalšek.Možnost, da bi država postala večinska ali edina lastnica Mercatorja, je po besedah Počivalška neuresničljiva zato, ker je treba Mercator najprej kupiti, nato pa še prestrukturirati, kar bi stalo preveč.

Dodal je, da bi vlada v primeru, če bi za Mercator obstajal resen kupec, ki bi vanj vložil in ga razvijal, takemu vlagatelju lahko priskočila na pomoč z nakupom manjšega deleža Mercatorja.Ta možnost je na mizi zato, ker bi slabo poslovanje Mercatorja državo stalo več kot pa vložek v lastništvo. Od Mercatorja je namreč odvisno življenje kar 11.000 zaposlenih in poslovanje kar 1300 podjetij in še dodatnih 500 samostojnih podjetnikov.

Nemogoče napovedati, kaj se bo zares zgodilo

O tem, kaj se bo z Mercatorjem dogajalo v prihodnje, je spregovoril tudi izredni član uprave Mercatorja Gregor Planteu. Poudaril je, da »Mercator ni odvisen od Agrokorja, Agrokor potrebuje Mercator«. Dodal pa, da je v tej zgodbi možnih več scenarijev, saj so interesi bank, ki so ekonomske lastnice Mercatorja in Agrokorja, različen: nekaterim bankam se bolj izplača, da je Mercator del poravnave dolgov Agrokorja, drugim pa, da je Mercator samostojna zgodba, ki zagotavlja obstoj dobaviteljev, ti pa nato lahko poplačajo svoje dolgove do bank. Kaj se bo zgodilo, je zato nemogoče utemeljeno sklepati.

Preverba veljavnosti prodajne pogodbe Mercatorja Agorkorju

Poslanci so sejo zaključili z izglasovanjem sklepa, naj vlada v 14 dneh še pisno pojasni, kako namerava postopati – in predvsem to, kako bo SDH preveril veljavnost prodajne pogodbe Mercatorja Agrokorju zaradi zavajanja Agrokorja glede bilanc.