Občinska volilna komisija v Kranju je včeraj upoštevala odločitev upravnega sodišča in kandidatom za občinske svetnice in svetnike na skupni listi Stranke Alenke Bratušek in stranke Več za Kranj dovolila nastopiti na lokalnih volitvah. Kranjčanke in Kranjčani boste za listo lahko glasovali tako, da boste na glasovnici obkrožili številko 14. Lista se je sicer morala preimenovati v listo Stranka Alenke Bratušek in Več za Kranj, Boštjan Trilar.

Sedanji župan Kranja Boštjan Trilar iz stranke Več za Kranj in predsednica stranke SAB Alenka Bratušek sta se odločila v Kranju imeti skupno listo kandidatov za mestni svet. Poimenovala sta jo Lista Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja in podprla tudi skupnega kandidata za župana dr. Iztoka Puriča. Nato pa zasuk: občinska volilna komisija MO Kranj je presodila, da je ime liste napačno in kandidatom na listi hotela preprečiti nastop na volitvah.

V stranki SAB smo se na to izjemno strogo odločitev volilne komisije pritožili na upravno sodišče. Prepričani smo (bili), da z imenom liste ni nič narobe. Pa tudi če bi bilo, komisija ne more kar tako prepovedati nastopa listi – morala bi nas pozvati k spremembi imena. Voliti in biti voljen sta namreč temeljni pravici demokracije.

Upravno sodišče nam je dalo prav, strinjalo se ni niti z odločitvijo volilne komisije, da je ime liste napačno. Vseeno je občinska komisija stranki pozvala, naj spremenita ime liste, nakar bo skupni listi tudi dovolila sodelovati na volitvah.

Ime liste smo spremenili. Zdaj je to lista Stranka Alenke Bratušek in Več za Kranj, Boštjan Trilar.

»Verjamem, da se bo to, da sta v Kranju dve močni stranki združili moči z enotno listo in s skupnim županskim kandidatom, odrazilo tudi na rezultatu. Imamo najmočnejšo listo, zato sem prepričana, da bo naša lista zmagovalna, dr. Iztok Purič pa bo župan,« ob tem pravi Alenka Bratušek.

Kandidat za župana dr. Purič pa je vse sodelujoče v kampanji pozval k pošteni igri in tudi napovedal prioritete njegovega županskega mandata. »Kar Kranj potrebuje, bomo zagotovili tako jaz kot župan in naša skupna lista: Kranj bo dobil nov dom starostnikov, dvesto stanovanj za mlade, prizadevali si bomo tudi za regijsko bolnišnico, in uredili tisto, kar vse nas teži, to je cestna infrastruktura.«