Drage SABovke in SABovci!

Od mojega zadnjega pisma se je v naši državi marsikaj spremenilo. Začela bom z najbolj aktualno temo – bojem s koronavirusom, na koncu pa seveda ne bom mogla mimo nove vlade in dejstva, da je naša stranka po novem v opoziciji.

Virus, ki zadnjih 14 dni kroji naša življenja, je velik problem ne samo Slovenije, ampak celega sveta. Naša življenja oziroma naš življenjski slog se je čez noč krepko spremenil. Če želimo zajeziti širjenje in s tem pomagati najšibkejšim, moramo upoštevati navodila pristojnih, ostati doma in hoditi v trgovino le vsakih nekaj dni. Vem, da je to za marsikoga težko, ampak samo tako bomo uspeli in čez nekaj časa živeli približno tako, kot smo bili vajeni. Zato še enkrat – upoštevajte navodila pristojnih in ostanite doma!

Še nekaj političnega razmisleka glede zadnjih dogajanj in nove vlade. Konec januarja se je predsednik vlade Marjan Šarec odločil, da vrže puško v koruzo in odstopi. Razlog? Pravzaprav ga pozna samo on, ker o tem z nami, koalicijskimi partnericami, sploh ni govoril. Dejstvo je, da je ostal praktično brez svoje ekipe, ušli so mu vsi državni sekretarji in oba ključna ministra – za finance in za zdravje. Posledica tega odstopa je, da je Janez Janša prevzel vodenje vlade in SAB ni del nove vlade, ampak je naša stranka ostala v opoziciji.

Zakaj smo se tako odločili? Ker politika SDS ni politika, ki bi jo lahko zagovarjali in podpirali. Za stranko SAB so ključni temelji socialne in solidarne države močno in kakovostno javno šolstvo, vsem dostopno in učinkovito javno zdravstvo, boljše pokojnine, človekove pravice in vrednote zgodovine. Tega v novi vladi ne bi mogli graditi, saj je politika SDS v več ozirih povsem nekaj drugega. Na tem mestu bi se rada zahvalila vsem ministrom stranke SAB, ki so požrtvovalno delali leto in pol. Angeliki Mlinar, Petru Jožefu Česniku in tudi Marku Bandelliju in Iztoku Puriču. Veliko smo naredili v tem kratkem času in verjamem, da so ljudje to videli. V stranki SAB smo lahko ponosni na opravljeno delo in tudi na izpolnjene obljube, ki smo jih dali ljudem in jih v samo letu in pol uresničili. Tukaj mislim predvsem na višji odmerni odstotek za upokojence. Resda je prehodno obdobje daljše, kot smo si želeli in predlagali, a je na našo zahtevo odmerni odstotek s 1. 1. 2020 povišan na 63,5 %.

Stranka SAB in njeni ministri smo bili ves čas konstruktiven del vlade in opozarjali na stvari, za katere smo bili prepričani, da jih je treba realizirati. V naši stranki to, kar ljudem obljubimo, tudi izpolnimo! In v tem duhu bomo nadaljevali naprej. V opoziciji bomo konstruktivni, opozarjali na napake in hkrati podpirali vse, kar je dobro za ljudi in socialno državo.

Na koncu pa še enkrat – ostanite doma, pazite nase in skrbite za svoje zdravje!

mag. Alenka Bratušek
predsednica