V politiki najvišje funkcije praviloma zasedajo moški. A doslej še nisem slišala, da bi kdo vidnega moškega politika vprašal, kako mu uspe uskladiti družinsko in poslovno življenje. Mene so to vprašali neštetokrat.

To vprašanje ni nedolžno. Sploh ne, ko je zastavljeno ženski. Izraža nekakšno pričakovanje, nekakšno samoumevnost, da je ženska tista, ki skrbi za družino. Hkrati pa o vprašani ženski sproža dvom, ali mar svojih družinskih opravil ne zanemarja, ko pa se tako vneto posveča svoji poslovni ali kakšni drugi vlogi.

A to je še najmanjši problem. Kako velika razlika je še vedno v obravnavi žensk in moških, lahko sklepate tudi po tem, koliko veste o mojih dobrih delih za državo, ko sem bila premierka. Veste pa, da sem nekajkrat oblekla krilo s tigrastim vzorcem.

Vse to je del nepoštene obravnave, ki sem je kot političarka deležna vsak dan. In prav zato, ker nisem obravnavana enako kot moji moški kolegi politiki, se lahko poistovetim s tistimi, ki so diskriminacije, celo veliko hujše, deležni od rojstva.

Ko se torej v stranki Zavezništvo, ki jo vodim, zavzemamo za Rome, se zanje tako vneto zavzemamo zato, ker jih vsaj deloma razumemo. Kot predsednica stranke in vidna politična oseba sem se velikokrat vprašala, koliko vrat mi je v politiki neupravičeno zaprtih samo zato, ker sem ženska. In sem si zato sposobna postaviti tudi vprašanje, koliko vrat je neupravičeno zaprtih Romom zgolj zato, ker so pač Romi.

V Zavezništvu smo zato že leta 2015 pripravili zakon o romski skupnosti, s katerim bi poskušali izhodiščni položaj Romov v družbi približati tistemu drugih prebivalcev Slovenije. Čeprav je bil usklajen z Varuhinjo človekovih pravic, je vlada Mira Cerarja, moža etike in morale, nanj dala negativno mnenje. Napovedala je pripravo novega zakona, ki pa ga poslanci in poslanke še zdaj, po dveh letih, nismo dobili v obravnavo. Čeprav gre za vprašanje zagotavljanja osnovnih človekovih pravic.

Ob svetovnem dnevu Romov, ki ga obeležujemo danes, zato z vplivom, ki ga kot poslanka in nekdanja premierka vendarle imam, še enkrat opozarjam na krivico, ki se jim dogaja. Želim si, da bi tudi v njihovih naseljih v Sloveniji končno tekla pitna voda in bila napeljana elektrika. Šele ko bo urejena osnovna infrastruktura, lahko gradimo naprej. Izgradimo družbo, v kateri biti ženska ali biti Rom ne bo več nikakršna ovira pri dostopnosti in doseganju posameznikovih življenjskih ciljev.


Alenka Bratušek,
predsednica stranke Zavezništvo in poslanka