Alenka Bratušek ob dnevu samostojnosti in enotnosti

 

Odgovor na tisto pomembno vprašanje je bil »Da«. In to tak glasen, skoraj soglasen da. Slovenci smo takrat, tistega decembra 1990, naredili odločen korak k samostojnosti in neodvisnosti. In malce kasneje tudi dobili povsem našo državo.

23 let kasneje je bila Slovenija pred podobno odločitvijo kot v začetku devetdesetih. Le da se je tega povsem zavedalo le nekaj tistih, ki smo takrat sedeli v prostorih vlade na Gregorčičevi ulici v Ljubljani.

Vprašanje, ki je bilo postavljeno pred nas, je bilo skoraj enako kot na plebiscitu, v njem je bila izbrisana le črka pred besedo postane: »Ali naj Republika Slovenija ostane samostojna in neodvisna država?«

Odgovor je bil jasen: Rekli smo ja nadaljnji avtonomiji, ja socialni državi, ja javnemu zdravstvu in šolstvu, ja boljšemu življenju v naši mladi državi. Ja, stare zablode je možno preseči – zmoremo in bomo!

Res smo bili tik pred črnim scenarijem. Čisto lahko bi se zgodilo, da zaradi napak (in goljufij) preteklih vlad, vodilnih v bankah in gospodarstvu ne bi zmogli brez tuje pomoči. Da bi prišel prvi dan v mesecu, ko bi babice in dedki odšli na banko po pokojnino, a ta ne bi bila nakazana. Ko bi bolnišnice ostale brez razkužil in zdravil, šole brez kred.

V tem primeru bi v Slovenijo dobili »izredno upravo«, predstavnika t. i. trojke, nekoga, ki bi nam sicer posodil sredstva za prebroditev krize, a hkrati nekoga, ki bi naš denar nato odrejal tako, da bi posojilo dobil vrnjeno. Slovenija bi formalno še ostala samostojna država – pa neodvisna?

Kljub temu so nekateri naivni politiki k nam kar vabili predstavnike trojke (Evropske centralne banke, Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada). A kaj bi to zares pomenilo?

»Trojka v državo ne pride zato, da bi pomagala ljudstvu, temveč zato, da bi posojilodajalci še kdaj videli svoj denar. To je normalno, in tudi če se vam zdi grdo ali nemogoče, je še vedno tako. Trojke ne zanima, ali gre več sredstev za boljše zdravstvo ali za politične prijatelje. Ne bo čez noč uvedla pravičnosti in poštenosti, ker to ni njen posel. Želi le tak proračun, v katerem ostane več za odplačilo dolga. Vseeno ji je, koliko gre komu, dokler je skupna masa odhodkov manjša. Vseeno ji je, kaj, koliko in komu država pobere, da je le masa prihodkov večja,« so opozarjali v časopisu Finance, v katerem sicer praviloma navijajo za tuje lastništvo in razprodajo vsega domačega.

V tisti pisarni na Gregorčičevi smo se temu uprli na vso moč. Tik pred državnim praznikom samostojnosti in enotnosti, 18. decembra 2013, smo dobili dovoljenje za državno pomoč in sami sanirali glavni banki – začeli smo uresničevati naš načrt poti navzgor, v novo dobo države. 26. decembra 2013 smo še bili samostojni in neodvisni, res pa tudi še vedno dolžni poplačati dolgove, najete od leta 2005 do leta 2008.

Ceno za zmote (tudi zablode in goljufije) v preteklosti, s katerimi tudi jaz sama nimam prav nič, bomo še nekaj časa plačevali. A bomo zmogli! Denar, ki smo ga državljani v času moje vlade vložili v banke in za ozdravitev gospodarstva, že dobivamo nazaj in še bomo. Odkar sem prevzela vlado, že celih pet let, je bila gospodarska rast pozitivna, napovedi so dobre tudi za naprej.

A kaj bi bilo, če bi takrat vse pustili propasti? Teh vrstic morda ne bi brali, predvsem pa jih morda ne bi brali tu, pri nas, na tem našem koščku Zemlje, saj bi moralo še več Slovenk in Slovencev srečo iskati drugod.

Hvaležna sem, da jih pišem tukaj. Hvaležna, da jih lahko delim s tistimi, s katerimi si vsaj malo delim življenjske izkušnje. S tistimi, ki radi pohajkujemo po naših gorah, ki obožujemo naše slapove in jezera, ki pač radi živimo tukaj in bi tukaj še radi živeli – le še malce bolje.

Zato že komaj čakam naslednje obeležje tega pomembnega dneva v slovenski zgodovini. Se veselim, da po globoki krizi ponovno postajamo vse bolj samostojni in vse bolj neodvisni. Kot smo si vsi skupaj, enotno želeli v začetku devetdesetih.