V Stranki Alenke Bratušek smo danes v konferenčnem centru Mons v Ljubljani potrdili program za parlamentarne volitve 2018. Predstavili smo tudi slogan, s katerim gremo na volitve: smo #izkušeni #odločni – ponujamo torej to, kar državljani pričakujejo od odgovornih politikov.

Kliknite tukaj in si prenesite program.

Program, pri ustvarjanju katerega so sodelovali tudi člani in podporniki stranke, temelji na treh stebrih, zanima nas: kako več ustvariti, kako to pravično razdeliti in kaj je treba nujno narediti, da bomo v Sloveniji živeli bolje.

V ospredju našega programa je reševanje zdravstva, ki ga vlada v odhajanju ni bila sposobna urediti.

»Naš cilj je moderno, dostopno javno zdravstvo. In tako, kot smo rešili državo pred bankrotom in trojko, bomo znali rešiti tudi zdravstveni sistem!« je v nagovoru povedala Alenka Bratušek.

V programu smo veliko rešitev ponudili tudi za gospodarstvo, ki je srce naše socialne države. »Ljudem delo, ne pa socialne pomoči! Tudi tisti, ki prejemajo socialno pomoč, niso srečni, radi bi se sami preživljali. Čeprav to trdimo, pa to ne pomeni, da nismo pripravljeni pomagati tistim, ki ne morejo delati,« je povedala Maša Kociper, podpredsednica stranke.

»Obljubim, da bo država pod našim vodstvom ustvarila pogoje za več dobrih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, saj takšna delovna mesta pomenijo višje plače, višji standard in na koncu tudi višje pokojnine,« je nato dodala predsednica Alenka Bratušek. Imamo znanje in izkušnje z vodenjem vlade, imamo pogum in odločnost, je nadaljevala:

»Kolikokrat ste slišali, da bi nas pohvalili, ker je naša vlada zagotovila, da gospodarstvo spet diha s polnimi pljuči? Zelo redko. Kolikokrat pa ste slišali, da smo krivi, da je bila bančna luknja sanirana s 5 milijardami evrov in da je to naredila naša vlada? Vsak dan. Pa gre dejansko za isto stvar – ko smo reševali banke, smo dejansko reševali slovensko gospodarstvo!«

 

Nujno bo dokončati tudi pogajanja s sindikati zaposlenih v javnem sektorjem, ki jih je vlada Mira Cerarja pustila na cedilu. »Moja izkušnja s sindikati javnega sektorja je zelo pozitivna. Z njimi se da pogovarjati, imajo zahteve, razumejo pa, da se vsega, kar je na mizi, ne da uresničiti. S sindikati smo se pogovarjali in dogovorili v bistveno težjih časih, zato se bomo znali tudi zdaj,« je povedala Alenka Bratušek.

Vlada, v kateri bomo, bo poskrbela tudi za to, da bo za mlade več državnih neprofitnih stanovanj. Poleg tega pa bomo vzpostavili tudi poroštveno shemo, ki bo mladim pomagala zapustiti »hotel mama«. »Veseli moramo biti, da mladi želijo tukaj kupiti stanovanje, saj to pomeni, da bodo ostali tukaj.«

Fokus Stranke Alenke Bratušek je tudi odprava vseh varčevalnih ukrepov pri upokojencih, ki so svoje za nas že naredili – prav je, da prejmejo pokojnine, ki jim bodo omogočale dostojno preživljanje starosti, je poudarila predsednica stranke, ki se je za to aktivno zavzemala tudi kot opozicijska poslanka.

»Od upokojencev poslušamo očitke, kako je naš minister za finance Uroš Čufer hotel znižati pokojnine za 10 odstotkov. A jih potem nismo nižali, temveč so prav zaradi dela Uroša Čuferja ostale nedotaknjene. On je za upokojence dejansko naredil največ – usedel se je na letalo in iz tujine prinesel denar, da smo pokojnine sploh lahko izplačali! Minister za zunanje zadeve tega ni naredil nikoli, samo govori, a ne naredi.«

Pred zaključkom njenega udarnega govora, ki je pokazal, da v Stranki Alenke Bratušek dobro vemo, kaj pomeni imeti državo, kaj vse bi bilo treba urediti, da bi živeli bolje, in da imamo izkušnje, kako to narediti, se je nekdanja premierka še enkrat dotaknila vodenja vlade v letih 2013–2014: »Nismo delali za pohvale, delali smo za to, da država ni bankrotirala! Delali smo za upokojence, za mlade in za gospodarstvo – in tako bomo delali tudi naprej! V najtežjih časih sem prevzela vlado in lahko ste prepričani, da jo znam voditi tudi v boljših.«

Posamezne sklope programa so na konferenci predstavili tudi tisti, ki so ga soustvarili. Med njimi Uroš Čufer in Marko Bandelli, ki sta poskrbela za gospodarski del. »Treba je razbremeniti plače, da bo delavcu v žepu ostalo več!« je dejal slednji.

Spremembe potrebujemo pri obrambni in zunanji politiki, je povedal nekdanji minister za obrambo v vladi Alenke Bratušek Roman Jakič: »Hočemo odločno in proaktivno Slovenijo, ki bo ponovno uveljavljena v mednarodnem okolju!«

Mirjam Bon Klanjšček je poudarila, da bomo v stranki skrbeli za to, da javno šolstvo ostane kakovostno in da bo vedno dostopno vsem.

Olga Belec je predstavila ukrepe v turizmu, da bi lepote naše države spoznali še drugi. Jernej Pavlič je kot mlad človek podrobneje predstavil naše rešitve za to, da bi se mladi osamosvojili lažje in prej. Kirurg Darko Jazbec pa je prek videonagovora predstavil probleme v zdravstvu in zanje nanizal nekaj naših rešitev, s katerimi bi zagotovo skrajšali čakalne dobe, bolnikom zagotovili primerno oskrbo, zdravnikom pa primerno delovno okolje.

Ob koncu predstavitve programa smo predstavili tudi nekaj kandidatov Stranke Alenke Bratušek za parlamentarne volitve. Med drugimi bodo kandidirali Alenka Bratušek, Jernej Pavlič, Maša Kociper, Marko Bandelli, Tatjana Voj, Olga Belec, Darko Jazbec, pridružila se jim bosta še dva župana: Aleš Bucik in Franc Kramar, nekdanji direktor Brda Iztok Purič in drugi. Kandidate bomo imeli v vseh 88 volilnih okrajih. Listo bomo predvidoma vložili 26. 4. 2018 – za to imamo podpise državljanov in podpise treh poslancev.

Kliknite tukaj in si prenesite program.