Dr. Iztok Purič je nocoj prisegel kot minister, pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo.

V stranki SAB smo dr. Iztoka Puriča za ministra predlagali zato, da bi v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) naredil red. Radi bi, da bi dr. Purič svoja večkrat dokazana znanja s področja upravljanja kadrov, vodenja in primernega razpolaganja s proračunskimi sredstvi znova uporabil v prid naše države.

Dr. Purič se zaveda odgovornosti, ki jo prevzema kot minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Zaveda se, da so evropska sredstva naša razvojna sredstva, da je to naš potencial, in da je treba ta sredstva kolikor mogoče izkoristiti.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ima okrog 200 zaposlenih, zato jo mora voditi nekdo, ki je v preteklosti že vodil velike skupine ljudi in ki se je s svojim delom na vodilnem položaju že izkazal. To dr. Iztok Purič je.

Pod taktirko novega vodstva na SVRK rešili 183 milijonov evrov

Ta služba, ki je dejansko veliko ministrstvo, pa ima poleg velikega števila zaposlenih tudi velik problem.

Zaradi neukrepanja vodstva v času vlade Mira Cerarja bi se lahko prvič zgodilo, da bi Slovenija ostala brez že dodeljenih evropskih milijonov.

Pod vprašajem je bilo še v začetku oktobra kar 183 milijonov evrov povračil iz Evrope – grozilo je, da bi bil denar, ki smo ga za evropske projekte iz slovenskega proračuna že izplačali, za vedno izgubljen zaradi neurejenega beleženja črpanja. Samo zato, torej, ker se je doslej težave raje pometalo pod preprogo, namesto da bi se z njimi spopadli.

Kot vse kaže, mora vedno nekdo iz stranke SAB vzeti v roke tiste stvari, ki najbolj »ne štimajo«, da jih potem spravimo v red.

Ekipa, ki je vodenje SVRK prevzela sredi septembra, je takoj, ko je izvedela za to grožnjo izgube sredstev, odločno ukrepala in začela pogovore neposredno z Evropsko komisijo.

Začelo se je tudi intenzivno sodelovanje s finančnim ministrstvom, ki zahtevke za povračilo denarja, potem ko jih prejme od SVRK, pošlje Bruslju.

In skupinska gasilska akcija SVRK je pod taktirko novega vodstva uspela. Z izjemnim delom so se na SVRK, ki jo bo zdaj vodil dr. Purič, izkazali in rešili vseh 183 milijonov evrov.

A takim akcijam se je treba v bodoče izogniti. Izboljšanje delovanja SVRK bo glavna naloga novega ministra.

Že sedaj smo v res kratkem času z intenzivni delom in dobrim sodelovanjem vseh zaposlenih na SVRK stvari premaknili na bolje.

V SAB smo prepričani, da jih bo uspešno usmerjal tudi dr. Iztok Purič, novi minister brez listnice, pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo.