Dan Zemlje po vsem svetu obeležujemo že od leta 1990. Vsako leto se 22. aprila spomnimo na to, da je naš planet ranljiv. Da na naravne dogodke, ki se na naši modri obli zvrstijo, vpliva tudi človek. In da je treba temu našemu edinemu domu kaj tudi prihraniti.

A ko se takole vsaj enkrat na leto zavemo, da moramo na Zemljo paziti, da moramo paziti na njeno podnebje, običajno niti ne pomislimo, da ima Dan Zemlje vsaj malce napačno ime. Zemlji namreč ne bo škodovalo, če se njeno ozračje segreje za 2, 3 ali 10 stopinj Celzija. Bo pa ob takšnem povišanju temperature pod vprašajem obstoj človeštva, pa tudi živalstva in rastlinja, kot ga poznamo.

Dan Zemlje je zato dejansko tudi Dan človeštva. Je dan, ko se spomnimo na naravne danosti, ki jih je vredno ohraniti, jih braniti, ker one pri življenju ohranjajo nas.

V stranki Zavezništvo, katere predsednica sem, se pomena naravnih danosti zavedamo. In smo tudi zato predlagali spremembo ustave tako, da se v njej zaščiti tudi pravico do pitne vode.

Danes, ko je vode še dovolj za vse, se pomena in pomembnosti zapisa pravice do pitne vode v ustavo morda še ne zavedamo povsem.

A vprašajte tiste, ki morajo čakati, da jim pitno vodo pripeljejo gasilci. Ali tiste, ki kljub sodobni tehnologiji razkuževanja povsem po nepotrebnem pijejo oporečno vodo. Ali pa kmetijce, ki jim suša pobere ves pridelek.

Na vse te preglavice lahko odgovore najde politika z ustreznimi ukrepi. Ko je voda zaščitena v ustavi, je to še toliko lažje. Zagotovo pa črka na papirju ni dovolj.

Ob današnjem Dnevu Zemlje vam zato iz Zavezništva privoščimo takšno oblast, ki bo naredila vse za zaščito slovenskih vodnih virov. To namreč pomeni, da bo poskrbela za odpravo ali zmanjšanje vpliva dejavnikov, ki zaloge voda zmanjšujejo ali vodo onesnažujejo. Trenutno na to še čakamo.

 

Alenka Bratušek, poslanka in predsednica stranke Zavezništvo