Že pet let je minilo, odkar sem prevzela vlado. In pred petimi leti je bila Slovenija tik pred okupacijo.

Denarja za izplačilo plač zaposlenim v javnem sektorju in pokojnin upokojencem je bilo samo še za tri mesece. Potem bi bankrotirali. Prositi bi morali za pomoč trojko, dovoliti, da bi Slovenija dobila izredno upravo.

Ta izredna uprava, t.i. trojka, bi sicer zagotovila denar, a v zameno porezala pokojnine, porezala plače v javnem sektorju, zahtevala ukinitev nekaterih podružnic šol in podobno. Za to pomoč bi plačali izjemno visoko ceno – postali bi podjarmljena država, skoraj kot Slovenija v času druge svetovne vojne.

Moja vlada se je temu uprla. Rešili smo državo pred bankrotom in trojko, ohranili smo socialno državo in z denarjem, ki smo si ga uspeli izposoditi v tujini – to je bil takrat, ko so nam vsi napovedovali bankrot, velik uspeh! –, sanirali banke in gospodarstvo ter s tem tlakovali pot kar petletni gospodarski rasti, ki jo imamo še danes. Sredstva, ki smo jih vložili, že dobivamo nazaj in jih še bomo.

Vseeno nekateri še vedno trdijo, da bi moja vlada takrat morala delati drugače. Da bi morala tako kot vlada na Islandiji banke pustiti propasti. A razmere v Sloveniji in Islandiji niso bile iste: medtem ko je bil denar v islandskih bankah predvsem angleški, je bil denar v slovenskih predvsem slovenski. Ko so torej Islandci pustili banke propasti, sebi niso škodovali. Ko bi jih pustili propasti mi, bi skupaj z njimi pustili propasti še slovensko gospodarstvo. Ljudje bi ostali brez dela, država brez prihodkov, brez dvoma bi potrebovali okupacijo, izredno upravo, trojko.

Temu smo se izognili. Z našimi izkušnjami, znanjem in pogumom smo se odločili za edini mogoč boj. Če to ne bi bilo nujno, za sanacijo bank in gospodarstva seveda ne bi porabili toliko denarja. Kot ne bi sanirali bank in gospodarstva, če to ne bi bila najboljša rešitev za državo in državljane. Sprejeli smo težko odločitev, a je bila to takrat tudi edina možna. Vsaka drugačna bi bila kolaboracija.

Ob dnevu upora proti okupatorju tudi vam voščim veliko poguma. Pred nami so novi izzivi.

Alenka Bratušek