aši poslanki sta seveda članici Kluba parlamentark, nadstrankarskega združenja poslank državnega zbora, ki prizadevajo izboljšati položaj žensk v družbi in politiki. Ena od akcij, kako politiko približati mladim ženskam in jih s tem prepričati, da tudi same vstopijo v politiko, je bil tudi dogodek Dan s poslanko. Študentka Aleksandra je svojega preživela kar z dvema, Alenko in Mirjam. Spodaj njen vtis.

Moj Dan s poslanko je bil dan s kar dvema poslankama. Dan je bil dolg, skupaj smo preživele kar 11 ur, a se prav nič ni vlekel. Ravno nasprotno, minil je še prehitro!

Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček sta me sprejeli že zjutraj in me takoj popeljali v svet dela in obveznosti poslank in poslancev.

Na stolu, na katerem lahko sicer sedijo samo poslanci in vabljeni na sejo, sem spremljala 42. redno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, ki jo je vodila predsednica odbora Mirjam Bon Klanjšček.

Že v slabe pol ure je bila seja končana, kar se mi je zdelo precej nenavadno, vendar razumljivo glede na temo obravnave. Nato je sledil tisti najprijetnejši, neformalni del druženja s poslankama, ko sem ju lahko bolje spoznala, izvedela veliko o njiju in njunem delu. Brez zadržkov sta odgovarjali na vsa moja vprašanja in mi predstavili tudi sodelavce iz poslanske skupine in njihovo delo.

Potem ko sta vse udeleženke Dneva s poslanko nagovorila predsednica Kluba parlamentark Suzana Lep Šimenko in podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec, sem na svoji koži lahko občutila, kako se poslanke počutijo, ko jih mediji prosijo za izjave. Moram reči, da prav prijetno to ni, a odgovarjanje na izjave novinarjev je bila na nek način naša obveznost – udeleženke smo se tako še dodatno lahko poistovetile s poslankami in poslanci.

S poslankama sem nato odšla na kosilo, kjer smo se strinjale o uspešnem poteku dneva in na to nazdravile!

A dogodka zame še zdaleč ni bilo konec. Medtem ko je večina udeleženk po ogledu začetka izredne seje državnega zbora odšla domov, sva se z Alenko Bratušek peljali še v Maribor, na snemanje oddaje televizije RTS, kjer sem spoznala še eno plat njenega poklica.

Izkušnja je bila neprecenljiva, saj sem prvič v življenju imela možnost v živo spremljati snemanje oddaje in vseh priprav, ki so nujne za to, da gostje oddaje na kameri dobro izgledajo. Tema oddaje je bila kot naročeno »Položaj žensk v družbi« in mislim, da so se gostje odlično odrezale.

V Ljubljano sva se vrnili šele nekaj pred osmo zvečer, kar za Alenko Bratušek ni nekaj neobičajnega.

Iskreno bi se rada zahvalila vsem, ki so mi omogočili to izkušnjo, še posebej poslankama Alenki Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček za njune izkušnje in čas, ki sta mi ga namenili. Sam dogodek je presegel vsa moja pričakovanja in mi dal pogum, da nadaljujem s svojim študijem in prizadevanjem za politiko, ki bo morda v prihodnosti postala del mojega vsakdana.

Aleksandra Noč