Zapis predsednice SAB Alenke Bratušek ob Dnevu državnosti

Pred približno dvema tednoma sem v vlogi podpredsednice vlade in ministrice za infrastrukturo Republike Slovenije obiskala Ljudsko republiko Kitajsko.

Srečala sem se s podpredsednikom kitajske vlade, s kitajskim ministrom za promet, s podpredsednikom Kitajske ljudske politične konference in drugimi. Gostitelji so nam pripravili tudi poseben program, da smo na poti od enega srečanja do drugega na hitro spoznali kitajsko kulturo.

Kitajska ima okrog 1,4 milijarde prebivalcev, Slovenija jih ima 700-krat manj. Kitajska se razprostira na površini okrog 9,6 milijona kvadratnih kilometrov, Slovenija na okrog 20 tisoč, torej 480-krat manj. Kitajski bruto družbeni proizvod predstavlja skoraj 20 odstotkov svetovnega gospodarstva, slovenski prispevek je nižji od 0,1 odstotka, torej več kot 200-krat manjši.

A ne glede na to, da je Kitajska v primerjavi s Slovenijo v vseh pogledih gromozanska, nam tega gostitelji niso dali čutiti niti enkrat. Sprejeli so nas z enakim spoštovanjem, kot sprejmejo voditelje drugih veliko večjih in starejših suverenih držav. In če sem res iskrena: celo tako zelo so poskrbeli za nas in naše potovanje med sestanki, da smo se kot predstavniki Slovenije, v kateri vedno znova poudarjamo našo majhnost in majhen vpliv, zaradi povsem običajno izkazanega spoštovanja počutili kar malo nelagodno.

Seveda je prav, da smo realni in prizemljeni, ko ocenjujemo vpliv Slovenije v mednarodni skupnosti. Prav pa je tudi, da se zavedamo, da je Slovenija ne glede na vse suverena država, da so naši interesi enako pomembni kot interesi drugih držav in da ni prav nobenega razloga, da bi se zato, ker smo v primerjavi z drugimi pač manjši, počutili nelagodno. To so nam Kitajci učinkovito pokazali.

Ob prazniku naše države vam prenašam spoštovanje, ki smo ga kot predstavniki Republike Slovenije bili deležni na Kitajskem, in vam želim, da ste na našo državo ponosni. Vse seveda še ni optimalno, a smo v tem povsem podobni drugim državam.