Na četrtem kongresu stranke SAB, ki je bil tudi volilni, je nekaj čez 200 članov stranke SAB odločilo, da bo stranko še naprej vodila ustanoviteljica in predsednica stranke Alenka Bratušek.

Alenka Bratušek je za nove podpredsednike stranke predlagala, kongres pa potrdil dr. Iztoka Puriča, Mašo Kociper, Tatjano Voj in Slavka Štermana.

Izglasovani so bili tudi vsi voljeni predstavniki sveta stranke.

Za več fotografij ministrov SAB in drugih nastopajočih na kongresu kliknite tukaj.

 

Zaveza delovati dobro za državo tudi v bodoče

Predsednica je v svojem nagovoru ob koncu preteklega mandata povedala, da je ponosna na to, kar smo v stranki v tem času dosegli.

»Naša stranka ni muha enodnevnica, stranka SAB ni stranka za en dan ali en mandat, kot so želeli nekateri prevečkrat pokazati. Smo stranka, ki je že pomembno zaznamovala politični prostor v Sloveniji. Pokazali smo že, da znamo in zmoremo in da z našimi izkušnjami odločno naredimo, kar je treba,« je poudarila.

Dejala je, da je sodelovanje ključno za uspeh, stranka SAB pa bo konstruktiven člen vlade in koalicije. Bomo pa zahtevali, da se dogovorjenih stvari držimo: »Naše obljube bomo uresničili, pa ne zato, ker smo to pač obljubili, ampak zato, ker je stvari treba narediti. Dvigniti odstotek za odmero pokojnin in urediti izplačevanja regresa upokojencem je nujno.«

Tenzije v družbi so običajno posledica negotovosti in strahu, strah pa posledica nestabilnih razmer na trgu dela, gospodarstvu, družbi na splošno. In zato v SAB toliko stavimo na socialne teme in na uspešno gospodarstvo – urejenost teh področij je največji garant prijazne in strpne družbe, ki jo hočemo, je dejala.

»Za nas so pomembne človekove pravice, ki so nedotakljive. Za nas je pomembno, da je Slovenija socialna država in tega nikoli ne bomo dovolili spremeniti. Za nas je pomembno, da je znanje dostopno vsem pod enakimi pogoji, zato bomo vedno zagovarjali kakovostno javno šolstvo. Za nas je pomembno, da so zdravstvene storitve ljudem dosegljive ne glede na socialni položaj, zato se zavzemamo za dostopno javno zdravstvo. Za nas je pomembno, da ljudje s svojo zasluženo pokojnino lahko dostojno preživljajo svojo starost. … Vesela sem, da je naša stranka del koalicije in trije naši ministri del vlade. S svojim znanjem in izkušnjami bomo pripomogli k dobrim rešitvam naše vlade, ki bodo Slovenijo naredili še boljšo.«

 

Stranka SAB prava izbira tudi za Evropo

Kongres je potekal le nekaj mesecev pred evropskimi volitvami, na katerih bo SAB nastopila in zagovarjala močno Slovenijo znotraj močne in pravične Evropske unije:

»V skupni Evropi imamo nekaj, kar se še nikoli ni uspelo obdržati tako dolgo – to je mir. EU je najprej projekt miru. … Mora pa biti Slovenija znotraj te zveze držav slišana in močna. Ne sme se več zgoditi teran, arbitraža, naš prav ne sme biti nikoli več tako prepričan,« je poudarila predsednica stranke.

»Veliko je odvisno od politike in politikov. Verjetno več, kot si sploh želimo priznati. Zato je še kako pomembno, kdo nas zastopa, tudi v Evropi,« je nadaljeval. »Zavedam se pomena združene Evrope, zavedam se pomena miru med narodi, ki nam ga Evropska unija zagotavlja. Skupaj z vami se že vrsto let udeležujem proslave v Dražgošah in drugih komemoracij – ker se zavedam, da so naši predniki za ta mir, ki ga uživamo danes, žrtvovali vse. Vse so posvetili boju proti okupatorju in obrambi svobode – in uspeli. Na teh temeljih pa lahko sploh gradimo novi svet, našo združeno, svobodno Evropo.«

Tudi predstavniki drugih strank izkazali spoštovanje predsednici

Kongresa so se udeležili tudi predstavniki drugih sorodnih strank.

V imenu stranke LMŠ je kongres obiskala podpredsednica LMŠ in poslanka Jerca Korče. »Ko mlada punca vidi samozavestno, odločno in pogumno žensko v politiki, spozna, da lahko tudi sama v prihodnosti poseže v ta bolj moški svet in da smo lahko tudi ženske tiste, ki smo glasne in imamo marsikaj pokazati. Draga Alenka, hvala za to.«

Dejan Židan, predsednik Socialnih demokratov in Državnega zbora, je izpostavil pogum, ki ga je vlada Alenke Bratušek imela pri spopadanju s krizo. »Zadržali smo tiste, ki so hoteli razstaviti Slovenijo. Rešili smo jo iz krize in pri tem med drugim ohranili javno zdravstvo, ki ni samo po sebi umevno,« je poudaril.

Lilijana Kozlovič, podpredsednica stranke SMC: »Stranki SMC in SAB sta kreativni članici aktualne koalicije in vlade. Prepričana sem, da bi z našo skupno listo na evropskih volitvah uspeli, saj stranki zagotavljata razvoj svobodne in svobodomiselne Evrope.«

Ivan Urbanč iz stranke ROK, ki je z nami sodelovala na državnozborskih volitvah, pa se je vprašal, »zakaj ne bi postala predsednica Alenka Bratušek nekakšna mati naroda, če že imamo »politične očete« naroda? Ima vse tisto, kar naredi spoštovanja vrednega politika.«

S svojo prisotnostjo je kongres počastila tudi evropska poslanka ALDE dr. Angelika Mlinar, ki je Alenki Bratušek čestitala za uspehe, dosežene s stranko SAB, in se spomnila, ko ji je takrat še predsednica vlade ob izvolitvi za evropsko poslanko poslala čestitko: »To je bila sicer preprosta čestitka, ki pa mi je takrat pomenila veliko. Sem avstrijska Slovenka. Sem feministka. In sem uporna in odločna. Čestitka pa je prišla iz Slovenije. Prišla je od prve predsednice slovenske vlade. In prišla je od ženske, ki si je v tistem izjemno hudem obdobju za Slovenijo, v tisti najhujši krizi, upala prevzeti vodenje in z odločnimi in pravimi potezami državo tudi spravila nazaj na pravo pot.«


Odločno za dostojno starost in ureditev zdravstva

»V stranki SAB smo zbrani tisti, ki vemo, da je “politika delo za ljudi”. To pomeni, da delamo za dobro naše države in državljanov, pomeni pa tudi, da smo v SAB dovolj človeški, da razumemo stiske in bojazni ljudi, njihove potrebe in želje, in lahko zato delamo dobro zanje,« je v svojem drugem nagovoru, tistem ob predstavitvi prihodnjih usmeritev stranke SAB, povedala predsednica.

Izpostavila je dvig pokojnin, saj se bo sistem solidarnosti, ki velja danes, porušil, če pokojnine ne bodo višje. »Pokojnine je treba dvigniti, upokojencem je treba pustiti delati brez kazni, odpraviti je treba varčevanje pri regresu za upokojence in urediti vire financiranja dolgotrajne oskrbe.«

Naš velik problem je na žalost še vedno tudi zdravstvo. Že za osebnega zdravnika je treba čakati, kaj šele, ko dobimo napotnico.
“Naše zdravstvo je kakovostno, imamo vrhunske zdravnike, a kaj ko do njih ne pridemo, ko bi jih rabili. Že ko smo sestavljali koalicijo, smo zato ponudili, da bi stranka SAB prevzela koordinacijo ministrstev za finance, zdravje in socialo – ker bi zdravstvo tako zares lahko uredili. Zavrnili so nas, zdaj pa pol leta po potrditvi vlade še vedno nobene rešitve,” je poudarila Bratušek.

 

Poklon generalnemu sekretarju Jerneju Pavliču

Po koncu kongresa smo se člani stranke za njegovo prizadevnost posebej zahvalili generalnemu sekretarju stranke SAB Jerneju Pavliču, gonilni sili razvoja stranke, ki je v uspeh verjel tudi, ko so javnomnenjske ankete stranki kazale izjemno nizko podporo.

»Motivacijo je treba črpati od tistih, ki vate ne verjamejo. Ko nekdo ne verjame, takrat je treba delati, takrat se je treba boriti. In vsakič, ko so ankete pokazale ničelno podporo, sem si rekel: hodim po državi in vem, kakšno podporo ima stranka med ljudmi. Imamo predsednico, ki zna, ki obvlada stvari, o katerih govori. Ona pove, kar je, ne leporeči. In prepričan sem, da bomo s takim delom in z rezultati našega dela rezultat na naslednjih volitvah podvojili,« je povedal v Stari mestni elektrarni, mestu, kjer je bila konec maja 2014 stranka SAB tudi ustanovljena.