Jutri, 28. februarja 2018, preneha veljati uredba o določanju cen določenih naftnih derivatov. V Stranki Alenke Bratušek pozivamo vlado, naj pravočasno sprejme novo uredbo in vsaj ohrani veljavnost obstoječega režima. Še bolje bi bilo, ko bi znova omejila tudi ceno vseh goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah.

»Težnje naftnih trgovcev so bile že v času moje vlade, naj država neha nadzorovati ceno vseh goriv, tudi najbolj prodajanih. Jasno je bilo, da bi bilo to samo v prid trgovcev, ne pa tudi državljanov, ki bi morali tankati dražje gorivo, zato tega nismo uvedli,« pravi Alenka Bratušek, nekdanja predsednica vlade in poslanka Stranke Alenke Bratušek.

Pritiskom trgovcev z naftnimi derivati je podlegla nova vlada, predvsem zaradi osebnih prepričanj ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. In to kljub temu, da sta dve analizi – eno je pripravilo ministrstvo za finance, drugo pa Agencija za varstvo konkurence – pokazali, da ni prav nobenih smiselnih argumentov za to, da država ne bi več določala najvišje dovoljene marže na gorivo.

Čeprav naftni trgovci pravijo, da bi se cene po deregulaciji najprej zvišale, kasneje pa zaradi novih konkurentov na trgu padle, se to po analizi Agencije za varstvo konkurence ne bo zgodilo. »Vstopa novih ponudnikov na trg v kratkem času ni mogoče pričakovati,« so zapisali – vendarle imata glavnino bencinskih črpalk v Sloveniji, okrog 80 odstotkov vseh, Petrol in OMV, ob avtocesti in hitrih cestah pa so njune vse, razen kakšnih dveh.

»V primeru, da se trg naftnih derivatov povsem deregulira, zagotovo sledi povišanje cen. Potrošniki pa ne bomo imeli prav nič večje izbire, pri komu kupiti gorivo; izbirali bomo lahko samo to, kateremu naftnemu trgovcu bomo to višjo ceno plačali. Čeprav vlada to ve, je deregulacija še vedno v igri,« opozarja Alenka Bratušek.

V Stranki Alenke Bratušek smo prepričani, da je za potrošnike veliko bolj ugodno, če država ponovno in v celoti prevzame vajeti nad določanjem cene goriv:

»To ni samo ugodno, je tudi udobno. Ker sem iz Kranja, delo poslanke pa pretežno opravljam v Ljubljani, sem veliko na bencinskih servisih. In prav neprijetno bi mi bilo, ko bi morala vsakič znova pred točenjem goriva preveriti, na kateri ‘pumpi’ je danes najcenejše, da ga ne bi preplačala. Pred ukrepi te vlade, ki se je v škodo državljanov odrekla nadzoru nad ceno goriv, tega ni bilo treba početi. Imeli smo bencin po primerni ceni in ni nam bilo treba izgubljati dragocenega časa za to, da bi preverjali, kje ga točiti. Te čase si želim nazaj in jih želim nazaj tudi drugim, ki smo veliko na poti,« poudarja nekdanja premierka.

Foto: Dnevnik