Poslanka in predsednica stranke Zavezništvo Alenka Bratušek je danes ponovno zahtevala sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ. Opozarja, da bi morala vlada še pred prodajo banke NLB povsem ovreči dvome v to, da je bila banka leta 2013 dokapitalizirana preveč. To namreč že več časa poročajo mediji, govorice pa širijo celo poslanci koalicije.

Vsi podatki kažejo, da so bili koraki, narejeni ob sanaciji bank, pravi. Slovensko gospodarstvo raste vse od leta 2014, zmanjšuje se brezposelnost, cena zadolževanja države je rekordno nizka.

Vseeno se v medijih in celo med poslanci koalicije špekulira, da je bilo leta 2013 samo za dokapitalizacijo NLB in NKBM porabljenih 1,5 milijarde evrov več, kot bi bilo treba.

»Nujno je, da se razčisti vsak dvom v to, ali smo banke preveč dokapitalizirali – in to še preden banko NLB prodamo,« je na tiskovni konferenci ob zahtevi za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ dejala poslanka. »Denar je še vedno v banki in če je bil v banko NLB dan samo en evro preveč, ga mora država kot lastnica vzeti iz banke in ga vrniti davkoplačevalcem. Ko bo banka prodana, bo z novimi lastniki odšel tudi denar.«

Članom Komisije za nadzor javnih financ zato predlaga, naj pozovejo »vlado, naj pred prodajo NLB ugotovi, ali je bila višina dokapitalizacije ob sanaciji NLB res previsoka, in jo »dekapitalizira«, če se ugotovi, da je bila dokapitalizacija res previsoka«.

Ali ni že prepozno?
Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga je sicer ravno danes začel odločati o tem, po kakšni ceni bi delnico NLB ponudil vlagateljem. Odločitev naj bi bila znana v ponedeljek.

»Na to, da je nujno preveriti primernost višine dokapitalizacije, ne pozivam prvič. A me očitno nihče ne usliši,« je dejala v odgovor novinarjem, ki so vprašali, ali ni za preverbo dvomov že prepozno, ko pa je banka že v postopku prodaje.

Opozorila je tudi, da je pri dokapitalizaciji vseskozi sodelovala tudi Evropska komisija. »Če bi vlada Evropski komisiji pojasnila, da obstaja dvom o tem, ali so bile banke primerno dokapitalizirane, bi Komisija temu prisluhnila,« je dodala. Prav zaradi zahteve Evropske komisije je NLB naprodaj: v zameno za odobritev dokapitalizacije državnih bank v letu 2013 se je morala Slovenija zavezati, da bo banke po sanaciji prodala.