Dan upora proti okupatorju je dan, ko v Sloveniji obeležujemo prav posebno srečanje. Zgodilo se je v Ljubljani, leta 1941, na njem je bila ustanovljena Protiimperialistična fronta. Junija istega leta, ko je Hitlerjeva Nemčija napadla Sovjetsko zvezo, se je organizacija preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Njeni člani so pozvali k »neizprosni oboroženi akciji proti okupatorju«. Nastale so prve partizanske čete. Začel se je boj za preživetje.

Danes na slovenskih tleh ni vojne, je pa težko reči, da ni tudi okupacije. Če nič drugega, so z najrazličnejšimi skrbmi okupirane naše misli. In čeprav ni vojne, nas tudi danes skrbi za preživetje. Ali pa vsaj to, kako v danih razmerah živeti čim bolje.

Čas, v katerem živimo, je namreč edinstven. Priče smo obdobju, ki mu v zgodovini ni para. Znano mednarodno svetovalno podjetje je denimo ocenilo, da se današnji razvoj v primerjavi s tistim v času industrijske revolucije dogaja desetkrat hitreje in ima v družbi približno tristokrat večji učinek kot dogodki v industrijski revoluciji.

Morda bi morali biti nad tem, da živimo v tako zanimivih časih, navdušeni. A se vendarle zdi, da to obdobje v ljudeh prej vzbuja napetost in strah. Polno je namreč negotovosti.

Zaradi hitrih sprememb v družbi je izjemno težko napovedati, kaj sledi čez pet let, kaj šele deset ali več. Biti zaskrbljeni o tem, kaj sploh prinaša prihodnost, torej ni nič nenavadnega. V preteklosti je bila posameznikova življenjska pot zagotovo bolj predvidljiva.

V teh negotovostih in strahovih mnogi politiki vidijo priložnost, ribarijo v kalnem. Kaj jih pa stane reči, da so za visoko stopnjo brezposelnosti krivi begunci? (Čeprav to seveda ni res.) Kaj jih stanejo prizadevanja po odpravi nekaterih že pridobljenih pravic in svoboščin, ko pa sami niso ženska? In kaj jih stane slikati gradove v oblakih, če jih pač lahko?

Kar danes potrebujemo, je sicer res politika odgovorov. A takšno politiko, ki bo obljubljala le ukrepe, ki so v današnjem izjemnem času dejansko uresničljivi in ki niso škodljivi.

Potrebujemo pa tudi volivce, ki bodo tako kot ustanovitelji Osvobodilne fronte znali ločiti med dobrim in zlim. In se za dobro – ki ni nujno tudi všečno – znali zavzeti ravno tako odločno.

mag. Alenka Bratušek