Arbitražno sodišče je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je nekaj ozemlja na kopnem pridobila, a ga tudi nekaj izgubila. Dobili smo tudi več kot polovico Piranskega zaliva in možnost nemotenega dostopa do odprtega morja, čeprav res prek hrvaških teritorialnih voda.

Izplen arbitraže ni povsem idealen. A je sodišče vendarle odločilo v skladu s sporazumom o arbitraži, sklenjenim med Slovenijo in Hrvaško. Parlamentarni Odbor za zunanje zadeve, katerega članica je tudi naša poslanka in predsednica stranke Zavezništvo Alenka Bratušek, je zato sklenil, da bo Slovenija sodbo spoštovala brez zadržkov.

V stranki Zavezništvo prav tako menimo, da je odločitev treba spoštovati, čeprav za Slovenijo morda ni najugodnejša. »Če arbitražnega sporazuma in odločitve sodišča ne bi bilo, bi bili prikrajšani obe državi, saj bi se namesto z razvojnimi politikami še vedno ukvarjali z obmejnim sporom. Slovenci in Hrvati lahko imamo različna stališča, imamo pa vsi en skupen interes – to je boljša prihodnost za naše ljudi, in to v skupni, združeni Evropi,« poudarja Alenka Bratušek.

Hrvaška zaenkrat ne popušča pri stališču, da sodbe arbitražnega sodišča ne bo spoštovala. Nedovoljene pogovore med našim arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko pri sodišču Simono Drenik razumejo kot tako veliko kršitev postopka arbitraže, da odločitve sodišča nočejo spoštovati. In to kljub temu, da je arbitražno sodišče odločilo, da to pač ni tako pomembna kršitev, saj na razsodbo ne vpliva. Sekolec in Drenik sta s položajev odstopila.

Ob tem Alenka Bratušek opozarja, da »je bil dogovor o arbitraži pogoj, da je Hrvaška postala del Evropske unije. Zdaj, ko je že del Unije, pa dogovora ne bi več spoštovala«. Zato bi se po njenem mnenju morali oglasiti predstavniki Evropske komisije in evropskih držav in Hrvaško spomniti, da je del evropske družine in da se mora tudi obnašati evropsko, in torej tudi sama spoštovati dane zaveze.

Slovenija bo odločitev spoštovala in jo tudi uveljavila. Pri tem bo morala država pomagati ljudem na območjih, za katere je arbitražno sodišče presodilo, da vendarle ne pripadajo Sloveniji.