Poslanka in predsednica stranke Zavezništvo je danes v oddaji Odmevi na TV Sloveniji delno odgovorila na očitke premiera Mira Cerarja, da je za to, da država banko NLB prodaja pod prisilo, odgovorna njena vlada.

Dejala je, da predsednik vlade Miro Cerar odgovornost za težke odločitve iz preteklosti samo prelaga na njeno vlado, zasluge teh ukrepov pa pripisuje sebi: »Reševanjem bank in slovenskega gospodarstva je bilo ključno za to, da imamo danes gospodarsko rast. Ko Cerar pravi, da s sanacijo bank ni imel nič, to torej pomeni, da tudi z rastjo gospodarstva nima nič,« je povedala.

»Če so ga zaveze moje vlade Bruslju tako zelo motile, kot je dejal včeraj, bi si lahko že od prvega dne mandata prizadeval za spremembo teh zavez,« je še dodala.

Nekatere druge države so namreč to poskusile in uspele. In to celo tiste, ki bank niso sanirale z denarjem iz proračuna, kot smo to naredili v Sloveniji.

Lahko bi naročil tudi preverjanje, ali so bile banke leta 2013 dokapitalizirane preveč, kot se to vztrajno govori tudi med poslanci koalicije. A tudi tega ni storil. »Raje je en dan pred določitvijo cene delnice banke NLB na plano povlekel hrvaške varčevalce nekdanje Ljubljanske banke, in tako še dodatno znižal vrednost banke.«

Dodajmo, da je bila alternativa reševanju bank samo njihov propad. »Če bi dopustili, da se nam zgodi “Grčija”, potem sedanja vlada ne bi imela kaj prodajati, državljani pa ne s čim kupovati,« je v izjavi za medije že pred oddajo povedala predsednica strank Zavezništvo.

Cerarjeve obtožbe so še toliko bolj neumestne, ker krizne razmere iz leta 2013 dobro pozna. Njegova finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je bila namreč pri sanaciji bank ena od dveh ključnih oseb – prva je bil minister za finance Uroš Čufer. »Ministrica zelo dobro ve, zakaj so bile določene stvari narejene, kot so bile. Izbirati smo morali med samimi slabimi rešitvami. In nato izbrali najmanj slabo za državo.«

Pravilnost ukrepov vlade Alenke Bratušek se sicer še danes kaže v gospodarski rasti. Kako se je gibal slovenski BDP v času prejšnje vlade in kako v času vlade Mira Cerarja, je razvidno v spodnjem zgovornem grafu.