Zapis predsednice stranke SAB Alenke Bratušek ob kulturnem prazniku

Če hočeš in če znaš, je delo v politiki težko in polno izzivov. Včasih sicer lahko kakšno jutro podaljšaš tja do devetih, da bi nabrala moči za nove dolge ure na ministrstvu, v državnem zboru, na stranki in med ljudmi, praviloma pa je to delo brez predaha. Tudi ko misliš, da je vse pod nazorom in v redu, prej ali slej odkriješ novo stvar, ki jo je treba urediti. A tako pač je, ko si zares prizadevaš stvari izboljšati in ko delo v politiki jemlješ kot veliko čast, odgovornost in ga opravljaš s strastjo.

V stranki SAB, ki jo vodim, smo zbrani tisti, ki vemo, da je »politika delo za ljudi«. To pomeni, da delamo za dobro naše države in državljanov, pomeni pa tudi, da smo dovolj »ljudje«, dovolj človeški, da lahko razumemo stiske in bojazni ljudi, njihove potrebe in želje, in lahko zato delamo dobro zanje.

Ko razumeš, da po štiridesetih letih dela vsak pričakuje pokojnino, ki mu bo omogočala dostojno preživljanje starosti, pač moraš zagovarjati dvig pokojnin.

Ko razumeš, da so zdravnice in zdravniki večinoma preobremenjeni in da bolniki pač ne morejo čakati v nedogled na fizioterapije in specialistične preiskave, pač moraš zagovarjati ureditev razmer v zdravstvu.

In ko razumeš, da s povprečno plačo ni možno kupiti primernega stanovanja in ob tem ohraniti lagodno življenje, moraš vztrajati pri tem, da se država po svojih močeh pri reševanju tega problema vključi. In v stranki SAB to po naših najboljših močeh tudi počnemo.

Kljub vsemu, kar sem napisala zgoraj, pa je seveda politika delo kot vsako drugo – v marsikaterem drugem poklicu in marsikateri drugi dejavnosti prav tako ni časa za predah. Vem pa tudi, da delo nikakor ni samo moja vrednota in vrednota stranke SAB, ampak vrednota večine Slovenk in Slovencev.

A za dobro delo potrebujemo tudi spočito glavo. In nekaj najboljšega, kar si za sprostitev pri nas lahko privoščimo, so kulturne prireditve oziroma predstavitve umetniških del.

Naši umetniki in umetnice so vrhunski. Ogled predstav, razstav in drugega pa si v Sloveniji lahko privoščimo, ne da bi ostali praznih denarnic.

Čeprav je naše tržišče majhno in morajo umetniki zares biti izjemno delovni in gnati svojo kreativnost mnogo bolj kot njihovi kolegi iz držav z več prebivalci, sta umetnost in kultura pri nas še vedno dostopni vsem.

Zato vas ob kulturnem prazniku pozivam – poskusite! Večkrat obiščite kakšno prireditev, večkrat si privoščite kakšno knjigo in tako našim umetnikom omogočite še bolj kakovostno, svobodno in neodvisno delovanje. Prepričana sem, da boste v tem uživali vsaj toliko kot v sadovih vašega dela.

Seveda je užitek delati lepe stvari, zelo lepo pa je tudi uživati v lepoti del drugih.

 

Foto: Državni zbor/Peršolja

P.S. Ko govorim o lepoti in umetnosti, nikakor ne pravim, da je vloga umetnosti samo to, da bi bila lepa. 
Uživamo pa lahko tudi v kritičnosti umetniških del.